+36 1 224 6700   

Eseménynaptár

MTÜ 2022 | Társadalmi és kulturális reziliencia, örökségképzés és kulturális emlékezet a Kárpát-medencében | Műhelykonferencia
2022. november 15., Kedd, 09:00

Ismertető

mtu2022 1A konferencia időpontja: 2022. november 15. 9:00-18.30

A konferencia helyszíne: BTK Néprajztudományi Intézet Tanácsterme (HTK B. 8.33.), 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

A meghívó letölthető.

A műhelykonferencia előadások és kerekasztalbeszélgetés keretében két projekt eddigi kutatási eredményeit és az ezzel kapcsolatos kérdésfelvetéseket fogja bemutatni, melyek sok szálon kapcsolódnak egymáshoz.

A Kárpát-medencében élő közösségek számtalan kihívással szembesülnek napjainkban: a globalizáció, a kisebbségi lét, a peremhelyzet mellett az elöregedés, elvándorlás, valamint a járványhelyzet és a klimatikus változások is fokozottan sújtják e sérülékeny közösségeket. A társadalmi reziliencia rámutat a közösségek azon képességére, hogy a külső stressz- és sokkhatásokkal hogyan birkózzanak meg identitásukat megtartva. Az örökségképzési gyakorlatok rálátást nyújtanak arra, hogy a kortárs tradíció-teremtő stratégiák és új hagyománykonstrukciók hogyan építik a helyi, regionális és nemzeti identitást. A kutatók változatos helyszíneken, különféle örökségelemeken keresztül vizsgálják az örökségesítés történeti és kortárs folyamatainak a jellegét, dinamikáját, „aktor”-ait, és körülhatárolják, újradefiniálják az örökségesítést kezdeményező, működtető és használó “közösség” fogalmát.

Előadók: Báti Anikó, Borbély Sándor, Cseh Fruzsina, Eitler Ágnes, Ispán Ágota, Juhász Katalin, Kovács Bence, Nickel Réka, Tóth Katalin, Turai Tünde, Szilágyi Levente.

A kerekasztalbeszélgetés résztvevői: Balogh Balázs, Babai Dániel, Bognár Szabina, Győrfy Eszter, Ispán Ágota, Juhász Katalin.

 

Helyszín

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6700

E-mail