A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései projekt szervezésében online rendezik meg A tatárjárásról sok szemmel: régi kérdések, új válaszok című tudományos ismeretterjesztő előadássorozat soron következő előadását 2020. május 7-én, csütörtökön, 17:30-kor. A hírt Szilágyi Zsolt, a BTK Néprajztudományi Intézet Etnológiai Témacsoportjának tudományos főmunkatársa, a beszélgetés egyik résztvevője tette közzé az intézet honlapján. Rajta kívül a rendezvényen Batbayar Zeneemyadarral, Mongólia magyarországi nagykövetével beszélget még Laszlovszky József, Nagy Balázs és Uhrin Dorottya is.


meghivo3A4 kerekasztal 200 2A beszélgetésen olyan kérdésekre keressük a választ, hogy a tatárjárásnak van-e szerepe a mai mongóliai emlékezetpolitikai diskurzusban? A legújabb kor hozott-e változást a megítélésében? Mit tudnak és mit tanulnak a mongolok a tatárjárásról? Dzsingisz kán kultuszának mekkora és milyen szerepe van a mai mongol nemzetépítésben?

A tatárjárásról sok szemmel: régi kérdések, új válaszok című tudományos ismeretterjesztő előadássorozat harmadik szemeszterének harmadik előadása zoom-on lesz követhető. Érdemes az előadás előtt a zoom programot letölteni a számítógépére.

Az eseményhez ezen a linken lehet csatlakozni.
Meeting ID: 886 1527 7078
Password: 031404

TATÁRJÁRÁS 1241 - A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései projektről:

A kutatási program alapkérdése az, hogy miképpen lehet újraértelmezni a tatárjárást mint történelmi korszakot és eseménysort az új történeti kutatások eredményeképpen. A legújabb interdiszciplináris vizsgálatok alapvetően megváltoztatták a tatárjárás értelmezését számos vonatkozásban. A legfontosabb történeti kérdések (Muhi csata, a tatárjárás pusztítása, következmények, stb.) új megvilágításba kerültek több tudományterület (történelem, régészet, keletkutatás, stb.) eredményei alapján, de mindeddig nem született olyan új összefoglaló munka, amely mindezeket figyelembe vette. Emiatt a program legfontosabb kutatási problémája az, hogy a tatárjárás eseményeinek, és következményeinek alapvetően új történeti értelmezését nyújtsa széles nemzetközi kitekintésben. Ennek legfontosabb részkérdései:

Thuroczy Tatarjaras 2 – A tatárjárás eseményei és azok eurázsiai összefüggései
– A tatárjárás új történeti rekonstrukciója az új régészeti leletek alapján
– A mongol hódítás és a tatárjárás környezettörténeti vizsgálata
– A tatárjárás rövid-, közép- és hosszú távú következményei
– A tatárjárás hatása Közép-Kelet-Európa fejlődésére
– Módszertani kérdések a téma interdiszciplináris és összehasonlító kutatásában
– A tatárjárás hatása a magyar történelem különböző fejlődési folyamataira
– A tatárjárás európai visszhangja és recepciótörténete

A magyarországi tatárjárással és annak eurázsiai összefüggéseivel foglalkozó kutatási program kiemelkedő jelentőségű a magyar történeti kutatás szempontjából. Az esemény a magyar történelem egyik legfontosabb fordulópontja, amely összekapcsolódik a világtörténelem számos kutatási kérdésével. A Mongol Birodalom kialakulása és hódításai a modern történeti kutatás jelentős és egyben sokak által vitatott kérdései közé tartoznak a középkor kutatásában. Szinte minden európai és ázsiai ország történeti kutatása hozzájárul ehhez a vitához, és emellett a világ legfontosabb kutatóközpontjai is részt vesznek ebben a folyamatban. 

A projektről és a rendezvényről további információk a TATÁRJÁRÁS 1241 honlapon találhatók.

Az esemény Facebook linkje ide kattintva elérhető.

Meghívó:

meghivo3A4 kerekasztal 1

Kiemelt kép: A tatárok betörésének több mint két évszazaddal későbbi (1488), hiteltelen ábrázolása Thuróczi János krónikájában.