2020. május 18-án, hétfőn 17:00 órától Az adatbőség zavarai: sajtótörténeti kutatások és a digitalizáció címmel tart online műhelykonferenciát A magyar irodalom politikai gazdaságtana MTA-Lendület Kutatócsoport. Résztvevők: Bezeczky Gábor, Kokas Károly, Rózsafalvi Zsuzsanna, Szajbély Mihály és Maróthy Szilvia. A beszélgetést Császtvay Tünde vezeti.


Az eszmecsere alapötletét az a tapasztalat adta, hogy a digitálisan elérhető források gyarapodása újabban olyan adatbőséget tár a sajtótörténészek vagy a sajtótörténettel foglalkozó irodalomtörténészek elé, amely akár zavarólag is hathat a kutatás ökonómiájára. Az adatok bősége bizonyos kutatási problémákat megoldhat, egyúttal azonban újakat is létrehozhat. A felkért előadók ezeket a kérdéseket járják körül a maguk kutatási területén.

Az érdeklődők a rendezvényt élő adásban követhetik a kutatócsoport Facebook-oldalán.

Az előadások rövid összefoglalója:

Bezeczky Gábor (BTK ITI)
Miért kell az irodalomtörténésznek az időszaki sajtóval foglalkoznia?

Bezeczky Gabor 200

A sajtótörténet és az irodalomtörténet összefüggéséről szeretnék elmondani néhány gondolatot. Amikor a következőkben sajtótörténetet említek, mindig az időszaki sajtóra fogok utalni. A sajtó történetét többféle módon, többféle szempontból lehet vizsgálni. Ezúttal két lehetőséget különböztetek meg. Az egyik az általános, történeti-történészi-művelődéstörténeti, a másik pedig az irodalomtörténeti megközelítés. Egyik sem igényel különösebb igazolást. Mindkettőnek megvan a jogosultsága a saját érvényességi körén belül. Annak függvényében, mire vagyunk kíváncsiak, a különböző megközelítések egy-egy esetben akár élesen is szembeállíthatók egymással, máskor pedig a legteljesebb harmóniában művelhetők.

(A teljes előadás itt olvasható.)

Kokas Karoly 200Kokas Károly (SZTE Klebelsberg Könyvtár)
A keresés és a kutatás a digitális szingularitás küszöbén

Az előadás digitális bölcsészeti és könyvtári informatikai szempontból tekinti át azt a problematikát, hogy a keresés lehetőségei (search as research) hogyan alakulnak a digitális szingularitás küszöbén (á la Kurzweil), illetve az irodalomtörténész kutató digitális ökoszisztémája hogyan alakulhat a közeli jövőben. Az előadás emellett a szemantikus web technológiára is kitér.

Rózsafalvi Zsuzsanna (Országos Széchényi Könyvtár)
Hogyan rekonstruálható Ambrus Zoltán életműve szerzői és álnevek mentén a digitális források segítségével?

Rozsafalvi Zsuzsanna 200

Ambrus Zoltán élete során számos írói álnevet használt. Mai tudásunk szerint első megjelent publikációja is kölcsönzött név, álnév alatt került kiadásra. A szerző és kiadója közötti – zömében publikálatlan – levelezéséből is látható, hogy ez nem kis gondot okozott a műveket összegyűjtő, Ambrus Zoltán munkái címmel a Révai Testvérek gondozásában megjelent sorozat elkészítésekor. Az álnevek mögött rejtőzködő alkotó munkáit több publikációs fórum (A Hét, Új idők, Nemzet) jelentette meg így, ám a lapok bibliográfusai nem tudták azonosítani Ambrust a különös hangzású nevek mögött. Az előadás az elmúlt évtizedben digitalizált folyóiratok és a hasonlóképpen digitalizált repertóriumok anyagát veti össze ebből a szempontból.

Maróthy Szilvia (BTK ITI)
Adatbőség vagy adatínség? A sajtótörténet webes forrásai

marothy200Az internetre egyre inkább az információ kimeríthetetlen tárházaként gondolunk. Rengeteg digitalizált történeti forrás érhető el ingyenesen vagy előfizetéssel. Nem minden tartalomszolgáltatás biztosít azonban strukturált adatsorokat, s a sajtótörténet számos fontos kiadványának digitalizálása még várat magára. Hogy mi áll rendelkezésre és mi nem egy átfogóbb számítógépes sajtótörténeti kutatás számára, a Minkó Mihállyal és Parádi Andreával közösen elkezdett „A Nyugat és korszakának hálózata” projekt mentén mutatom be. (Amiről további információ itt érhető el.)

(A teljes hozzászólás itt olvasható.)

cropped logo header 1024x341 1 2 550x222További részletek a kutatócsoport honlapján olvashatók.

A beszélgetéshez kapcsolódó, előzetesen felvett előadások megtekinthetők a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotoriumában.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!