Üdvözlet a győzőnek címmel megjelent a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetében az első világháború századik évfordulója alkalmából rendezett háromrészes konferenciasorozat tanulmányaiból készült kötetek záró darabja.


Gyozo kepA frissen megjelent kötet a 2018 októberében tartott Üdvözlet a győzőnek című interdiszciplináris konferencia szerkesztett anyagát tartalmazza. A három alkalomból álló sorozat előzményeit 2014-ben és 2016-ban rendeztük meg Emlékezés egy nyár-éjszakára, illetve E nagy tivornyán címmel, és mindkét korábbi rendezvény anyagát közreadtuk kötetben is.

A harmadik konferencia felhívása – az előző kettőhöz hasonlóan – egy Ady-verscím iróniáját igyekezett kreatívan továbbgondolni és kontextusba helyezni, elérkezve arra a pontra, amikor ez az irónia végképp keserűvé és reménytelenné válik, miközben máshol már érlelődik a húszas évek sosem látott virágzása, már készülnek a modernség kulturális projektumát kiteljesítő és a század arculatát meghatározó művek.

A kötet tanulmányai az irodalom, a zene, a képzőművészet, a tánc, a színház, a film, a tömegkultúra, a korabeli médiumok, a köznyelv, a közgondolkodás, a kulturális intézmények történetében kutatják ezt a kettősséget. Az előadók számos különböző szaktudományos műhelyt képviseltek, mint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézetei (ITI, ZTI, MTKI); egyetemek (ELTE, PPKE); közgyűjtemények (OSZK, PIM), valamint határon túli kutatóhelyek.

udvozlet a gyozonek eloadasKappanyos András előadása az Üdvözlet a győzőnek című konferencián. Forrás: mtabtk.videotorium.hu

A tanulmánnyá bővített előadásokat (a konferencia eredeti rendjét követve) hat tematikus szekcióba rendeztük: Világirodalmi kontextus; A kultúra intézményei; Film, képzőművészet, színház, zene; A kortárs szeme: naplók, memoárok; Írók, művek: döntések és dilemmák; Kultusz és közélet. A kötet fejezetbeosztása is ezt a rendet követi. Munkánkat a konferenciasorozatban részt vett, időközben elhunyt három kollégánk, Bálint Anna, Jeney Éva és Szabó Dániel emlékének ajánljuk.

Az új kötet tartalomjegyzéke és az előző két könyv teljes anyaga letölthető:

Emlékezés egy nyár-éjszakára

E nagy tivornyán

Üdvözlet a győzőnek

Kappanyos András