A hét témái: Sárkányölő Szent György ábrázolások és feliratok késő középkori csontnyergeken; a filozófia és az irodalom szerepe a halál feldolgozásában; Kassától Košicéig – Molnár Miklós emlékkönyv; a „Lendület” Hosszú Reformáció Kelet-Európában; 1500–1800 Kutatócsoport kötetei; Mohács; Bethlen Gábor fejedelem újonnan előkerült címerköve; a második világháború befejezésének 75. évfordulója és ennek kapcsán emlékezés a pályatársakra.


Somogyvári Virág: „Örökké a tied Szent György nevében” – Sárkányölő Szent György ábrázolások és feliratok késő középkori csontnyergeken | Online előadás

2020. december 7., Hétfő, 17:00

meghivoSV2

A Magyar Hagiográfiai Társaság szervezésében tart online előadást Somogyvári Virág, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos segédmunkatársa „Örökké a tied Szent György nevében” – Sárkányölő Szent György ábrázolások és feliratok késő középkori csontnyergeken címmel.

Az előadást Zoomon követhetik.


Szabados Bettina: A filozófia és az irodalom szerepe a halál feldolgozásában | Online előadás

2020. december 8., Kedd, 14:00

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézetének Filozófiatörténet és Eszmetörténet Osztálya szervezésében Szabados Bettina (BTK FI / ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola) tart online előadást.

„Mert úgy látom, […] hogy azok, akik helyes módon foglalkoznak a filozófiával, nem készülnek semmi másra, csupán arra, hogy meghalnak és halottak lesznek” (Phaidón 64a) – fogalmazza meg Platón Szókratész által, aki saját kivégzésére készül, ekképp pedig a halál problematikáját a filozófia tárgyává lépteti elő. A halál ténye rendszerint azonban rejtőzködik, el van fedve a mindennapi lét létmódja által és ebben a mindennapiságban a halál egy rendszeresen előforduló eseménnyé válik, ami csak az ismeretleneteket érinti. Így a halállal közvetlenül a Másik halálán keresztül szembesülünk, mely során egyszerre kell feldolgozni a saját múlandóság és a Másik elvesztésének gondolatát is. Hiányoznak azonban a fogalmak, a beszédmód, mely képes lenne megfogalmazni a halál tapasztalatát, ezáltal valamiképp racionalizálni és vigaszt nyújtani a gyászolók számára. A filozófia (és így az irodalom) mint a fogalomalkotás (egyik) lehetséges eszköze képes lehet a halálról, a veszteségérzésről való beszédmód megújítására – az előadás a halál filozófiai megközelítése mellett konkrét kortárs irodalmi példákon keresztül szeretné szemléltetni, értelmezni a gyászbeszédet. Továbbá amellett szeretne érvelni, hogy habár a halálról való beszéd nem visz közelebb a halál megértéséhez, azonban képes megszelídíteni tényét és mélyebb létmegértéshez segíthet hozzá.

Az előadáshoz Zoomon lehet csatlakozni.


Kassától Košicéig | Könyvbemutató

2020. december 8., Kedd, 17:30

A Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Lendület-Trianon 100 Kutatócsoport szervezésében kerül sor a Kassától Košicéig. Molnár Miklós emlékkönyv c. kiadvány online bemutatójára.

A kötetet Ablonczy Balázs mutatja be és beszélget a szerzőkkel: Szeghy-Gayer VeronikávalBukovszky Lászlóval és Simon Attilával.

kassatol kosiceig cimkKassa Trianon előtti utolsó magyar kormánybiztos-főispánja, Molnár Miklós történelmünk méltatlanul elfeledett alakja, akinek érdemeit saját korában Kassa magyarság mellett a várost megszálló csehszlovák állam képviselői is elismerték és méltatták. Molnár mintegy 20 évvel az 1918/1920-as államfordulatot követően hat kéziratos kötetben írta meg a kassai államfordulat eseményeit, páratan történelmi forrást hagyva ezzel az utókorra. Kötetünk neki és művének állít emléket.

A könyvbemutató a Fórum Kisebbségkutató Intézet illetve Lendület-Trianon 100 Kutatócsoport facebook oldalán követhető.


A „Lendület” Hosszú Reformáció Kelet-Európában, 1500–1800 Kutatócsoport online könyvbemutatója

2020. december 9., Szerda, 15:00

„Lendület” Hosszú Reformáció Kelet-Európában (1500–1800) Kutatócsoport az MTA Miskolci Területi Bizottsága Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottságának közreműködésével könyvbemutatót tart online közvetítéssel.

A beszélgetést vezeti: Tóth Zsombor

A beszélgetés résztvevői: Csepregi Zoltán, Mihalik Béla, Móré Tünde és Tasi Réka.

Konyvbemutato 2020 dec page 001

Bemutatott kiadványok:

  • Csata AdélBenkő József, a historia litteraria művelője. Egy kontextualizáló olvasat. Erdélyi Tudományos Füzetek 291, Kolozsvár: Erdélyi Múzeum Kiadó, 2020.
  • Csepregi ZoltánEvangélikus lelkészek Magyarországon 1610‒1681: Nyugat Magyarország. Budapest: Reciti Kiadó, 2020.
  • Interkonfesszionalitás és irodalom a kora újkorban. szerk. Móré Tünde és Tasi Réka, ReKonf 8, Budapest: Reciti Kiadó, 2020.
  • Invention, Transfer, and Reception: The Making of the European Reformation. ed. Zsombor Tóth, Journal of Early Modern Christianity 2020/2. Special Issue
  • Mihalik BélaA kétszer megváltott nép. Katolikus egyház a Jászkunságban (1687‒1746). Magyar Történelmi Emlékek. Értekezések, Budapest: Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2020.

A meghívó itt érhető el.


Hol sírjaink domborulnak - Mohács500 konferencia

2020. december 10., Csütörtök, 09:00

safe imageA 2020. december 10-én 9.00 órai kezdettel megrendezésre kerülő „Hol sírjaink domborulnak – Mohács500 konferencia” közvetítése a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság YouTube csatornáján lesz online követhető. A közvetlen link: https://youtu.be/zGu2i8ew01E

A program során előad B. Szabó János: A király halála - új megvilágításban. Mit is tudhatunk a Cseléről?; Varga Szabolcs: A mohácsi csata a horvát történelmi emlékezetben és Sudár Balázs: A végítélet könyve. Egy oszmán elbeszélő költemény a mohácsi csatáról címmel.


Online előadás és könyvbemutató az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézete szervezésében

2020. december 10., Csütörtök, 17:00

Hivatalnok2020. december 10-én (csütörtökön) magyarországi idő szerint 17:00 (helyi idő szerint 18:00) órai kezdettel kerül sor az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézete szervezésében Kovács András művészettörténész, a kutatóintézet igazgatója Bethlen Gábor fejedelem újonnan előkerült címerköve Fogarasban. Internetes bejegyzések margójára című online előadására, majd a Hivatalnok értelmiség a kora újkori Erdélyben és a Magyar Királyságban című kiadvány bemutatójára, amelyet Oborni Teréz, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezetője tart.

A rendezvény linkje: https://meet.google.com/hkq-ckpu-wvj. A meghívó itt látható.


Európa 1944–1945 | Online konferencia

Kezdés: 2020. december 11-12., Péntek, Szombat

PROGRAM Europa 1944 1945 page 001 193x300Az MTA II. világháború története albizottság, a Wesley János Lelkészképző Főiskolával és az amerikai Salisbury Egyetemmel a második világháború befejezésének 75. évfordulója alkalmából 2020. december 11-én és 12-én nemzetközi konferenciát tart Európa 1944–1945 címmel.  A rendzevény egyik szervezője a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Stark Tamás. A konferencia fókuszában a világháború utolsó éveiről szóló új kutatási eredmények állnak.

Az online konferencia az alábbi zoom linkkel érhető el:

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/87648565801?pwd=RXhBVjBQTFhmTlIvNkRnVVdMVFJhUT09. 
Meeting ID: 876 4856 5801.
Passcode: 694834.

A részletes program itt érhető el.


Emlékezés a pályatársakra | Online konferencia

2020. december 13., Vasárnap, 09:45 - 17:45

Az MTA II. világháború története albizottság Európa felszabadulásának háromnegyed évszázados évfordulója alkalmából Emlékezés a pályatársakra címmel tudóstársak, rokonok, ismerősök, barátok idézik fel, gondolataik által mutatják be munkásságukat. Írásaik zömmel számadás egy korszakról, mely a benne élő nemzedékre súlyos megpróbáltatásokat mért és hatása a mai napig érződik.

Kepernyofoto 2020 11 29 20.47.37

Kötelességünk az emlékezés és az emlékeztetés azokra, kiknek emberi alakjuk, munkásságuk nem a megszépítő emlékezés fényében ragyog fel. A fény azoknak a emlékezetéből, szellemi és erkölcsi örökségéből árad, akikre emlékezünk. Természetesen tudjuk, hogy a sort sokáig lehetne folytatni és minden válogatás hiányérzetet von maga után.

A konferenciához Zoom platformon, az ezen a linken lehet csatlakozni, Meeting ID: 840 7040 0214 Passcode: 387533.

A részletes program ide kattintva elérhető.


A programokról részletesen a BTK Eseménynaptárában tájékozódhat.