Tóth Ferenc, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója 2020. november 7. és 28. között négyrészes előadás-sorozatot tartott Párizsban, az École Pratique des Hautes Études egyetemen. Az online előadások témája a 17–19. századi magyar és francia hadtörténeti kapcsolatok történetére irányult.


151 505aebd7ce516

Az általános bevezető után a vizsgált témakör két fontos személyiségének katonai gondolkodásával foglalkozó expozék következtek, majd egy átfogó prezentációval zárult az előadásciklus.

Milyen tanulságot meríthetünk Montecuccoli és Napóleon századaiból napjaink eseményeire vonatkozólag?

Nagyon sok történész rámutatott már a harmincéves háború, a hétéves háború vagy a forradalmi és napóleoni háborúk modern jellegére, amely alapján a totális háborúk előképei voltak. Szintén ebben az időszakban vált általánossá Európában a kisháborús taktika módszeres alkalmazása is, amelyet az aszimetrikus konflikusok előképének tekinthetünk.

A modern katonai gondolkodást megalapozó Montecuccoli gondolatai között számos ma is érvényes gondolatot találhatunk, amelyeket a magyarországi török háborúk példáin keresztül szemléltet.

Battle of Waterloo 1815A waterlooi csata Sadlet festményén

A két másik, jóval kevésbé ismert szerző (Lotaringiai V. Károly herceg és François de Tott) munkái szintén bevezetnek a keleti háborúzás részleteibe. E téma azért is nagyon fontos, hiszen napjaink nemzetközi biztonságpolitikai és aktuálpolitikai eseményei folyamatosan felhívják a figyelmet a nemzetközi béketeremtés és békefenntartás során a korábbi korok katonai gondolkodásának eredményeire, amelyek megváltozott körülmények között is hasznosak lehetnek. Például a magyar eredetű 18. századi kisháborús katonai szakirodalom segíthet a mai hasonló konfliktusok során adódó katonai problémák megoldásában.

Tóth Ferenc Martin Motte, az École Pratique des Hautes Études egyetem stratégiai tanulmányok katedráját vezető professzora felkérésére tartotta meg online előadásait, amelyeket a programban résztvevő hallgatókkal és szakemberekkel folytatott vita követett.

Az előadás meghívóját itt lehet megtekinteni.