A hét témái: a fenntartható városfejlesztés; a városok a Magyar Királyságban az Árpád-kortól a késő középkorig; digitális módszerek az irodalomtudomány támogatására; a véges kondicionális frekventizmus; a posztmodern gótika és a 250 éve született Ludwig van Beethoven.


Urban development and crisis management - konferencia a litván-magyar bilaterális projekt keretében
2020. december 14., Hétfő, 10:00 - 17:00

A BTK Filozófiai Intézet a „Fenntartható városi fejlődés - filozófiai, szociológiai és történeti elemzések” litván-magyar bilaterális projekt keretén belül december 14-én Urban development and crisis management – Reflections from the humanities and the social sciences címmel online konferenciát rendez.

A – folyamatos átalakulásként definiált – város az idő vizuális és épített lenyomata. A történelem során a város folyamatos fejlődési és átalakulási kényszerben van, mert az aktuális lakosság igényeit mindig ki kellett szolgálni. A társadalmi átalakulások, háborúk, járványok, gazdasági és erkölcsi válságok mindig arra kényszerítik a gondolkodókat, hogy reflektáljanak a társadalmi környezet változásaira. Folyamatosan szükség van újragondolásra, újjáépítésre és újratervezésre. Spiro Kostof (1991) szerint a várostervezésnek tartalmaznia kell annak meghatározását – néhány nagyon pontos aspektussal arról –, hogy mi formálja a városokat. „Az urbanizmus mint életmód” (1938) című esszéjében Louie Wirth szociológiai meghatározással írja le a várost. A vita a jó város elképzeléseiről és a jövő városairól a háborúk közötti időszakban kezdődött és azóta is folytatódik. A megújítás, felújítás és korszerűsítés mellett kreatív és fenntartható megoldásokra is szükség van válsághelyzetekben. A városfejlesztés jelenlegi folyamatainak legígéretesebb megközelítései multidiszciplináris megoldásokat kínálnak.

A konferencia programja és az absztraktfüzet elérhető ITT.

Járványügyi okok miatt a konferencián nincs lehetőség személyes részvételre; hozzászólást, kommentárt Zoom-on keresztül intézhetnek az érdeklődők az előadók felé.

A konferencia Zoom-linkje.

A konferencia szervezője: Jász Borbála (BTK FT / BME)


Élet a városban Városok a Magyar Királyságban az Árpád-kortól a késő középkorig | Online konferencia
2020. december 15., Kedd, 10:00

A Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport 2020. december 15-én online konferenciát tart Élet a városban. Városok a Magyar Királyságban az Árpád-kortól a késő középkorig címmel. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Meghívó:
weisz


Digitális módszerek az irodalomtudomány támogatására | Online mesterkurzus
2020. december 15., Kedd, 11:00

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete Digitális módszerek az irodalomtudomány támogatására címmel mesterkurzust tart a korszerű digitális módszerek alkalmazási lehetőségeiről.

A sorozat következő előadása:

Palkó Gábor (BTK ITI – ELTE BTK) Irodalmi korpuszok a távoli olvasás horizontján

Az élő közvetítés az alábbi kapcsolattal érhető el:

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 984 7917 2013 Passcode: 068606


Véges kondicionális frekventizmus | Online előadás
2020. december 15., Kedd, 14:00

A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt Kodaj Dániel Véges kondicionális frekventizmus című online intézeti előadására.

Az előadás összefoglalója:

„A valószínűség metafizikájának egy új (?) felfogása mellett szeretnék érvelni, mely szerint egy E eseményalgebra T eseménytípusának valószínűsége akkor p, ha E-események bizonyos (véges) számú ismétlődése után a T-k aránya nagyjából p. A frekventizmusnak ez a fajtája jól illeszkedik a valószínűségek empirikus viselkedéséhez, fontos episztemológiai előnyei vannak, és segít megalapozni a David Lewis-féle Vezérelvet ('Principal Principle').”

Kommentátor: Szabó Gábor (BTK FI)

Időpont: 2020. december 15. (kedd), 14. óra

Az eseményhez csatlakozni lehet:

* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 939 1776 9138 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken: https://tinyurl.com/btk-fi-kodaj

* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 939 1776 9138 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.

Posztmodern gótika – a Helikon új számának bemutatója
2020. december 15., Kedd, 18:00

A Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle Posztmodern gótika című számának online bemutatójára 2020. december 15-én, kedden 18:00 órakor kerül sor.

A 2020/2. tematikus lapszámban a kortárs (posztmodern) gótika interdiszciplináris és intermediális jelenségeiről olvashatók tanulmányok. A gótikus irodalom angolszász elsődleges kontextusában jobbára a mai napig olyan olvasatoknak ad teret, amelyekben a kísértet a temetetlen múlt, a szörnyeteg a külső fenyegető autoritás, a zombi pedig az önálló akaratától megfosztott ember allegóriájaként válhat értelmezhetővé, de az irányzat a 21. század első évtizedeire az allegorikus olvasatokon messze túlmutató ernyőfogalommá vált, ráadásul fogalomtörténeti fejleményei is nehezen követhetők.

posztmodern gotika

Ugyanakkor a posztmodern gótika „formátlansága” nem értelmezhető csupán „benső” hagyománytörténeti folyamat eredményeképp, valamint ide kell kapcsolnunk azokat a jelenségeket is, amelyek a gótikus hagyományhoz képest – a különbségeket és eltéréseket hangsúlyozva – próbálják megkülönböztetni magukat.

Az élő közvetítés december 15-én az alábbi kapcsolattal érhető el: 

Join Zoom Meeting  

Meeting ID: 919 5792 3918 Passcode: 301525

„a zene a kifejezés határára érkezett” – Beethoven Magyarországon | Kiállítás
2020. december 15., Kedd, 18:00

Beethoven MagyarorszagonA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma kiállítást rendez a 250 éve született Ludwig van Beethoven tiszteletére „a zene a kifejezés határára érkezett” – Beethoven Magyarországon címmel.

A kiállítás meghívója itt tölthető le, az impresszum pedig itt érhető el.

A járványhelyzet miatt az eseményt 2020. december 15-én 18 órától a Zenetudományi Intézet Youtube csatornáján tekinthetik meg.


 A programokról részletesen a BTK Eseménynaptárában tájékozódhat.