01 Rangos rendezvényre került sor 2012. november 28-án a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Úri utcai épületében. A Refo500 Alapítvány keretében működő reformációtörténeti témacsoport hivatalosan is elkezdte Refo500-partnerségének tudományos mandátumát. Az MTA BTK főigazgatója, Fodor Pál által megnyitott rendezvény első felében bemutatták azokat a kutatási projekteket, illetve rendezvénytervezeteket, amelyekkel az MTA BTK 2012 és 2017 között partnerként működik a Refo500 több mint száz intézményt magába tömörítő konzorciumán belül.

A magyar fél és a Refo500 közötti tudományos kapcsolatért felelős Tóth Zsombornak, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos titkárának beszámolójából kiderült, hogy az MTA BTK 2012 és 2017 között öt nemzetközi konferenciát, illetve több kisebb tudományos tanácskozást szervez, amelyek részint az európai reformáció történetének magyar fejezeteit állítják előtérbe, részint pedig a magyar tudományosságnak biztosítanak nemzetközi figyelmet. A rendezvény második részében kétnyelvű (angol, német) tudományos tanácskozásra került sor Interpreting Reformation(s): the Use of Competing Theories and Comparative Approaches/A reformáció értelmezése(i). Versengő értelmezői tradíciók és összehasonlító eljárások címmel. A Refo500 igazgatójának, Herman J. Selderhuis professzornak a részvételével kezdődő tanácskozás a nemzetközi reformációtörténeti kutatások és magyar alkalmazások, eredmények viszonyát méltatta, széles diszciplináris körben, az eszmetörténettől a társadalomtörténetig ívelően. Az előadók között voltak továbbá neves irodalomtörténészek (Balázs Mihály, Tüskés Gábor), néprajzosok (Kiss Réka) és történészek (Péter Katalin, Csepregi Zoltán, Natalia Nowakowska, Erdélyi Gabriella). Az előadásokat követő tudományos vita olyan tematikus csomópontok körül zajlott, mint a konfesszionalizmus, az unitarizmus historiográfiája, továbbá a reformáció társadalom- és irodalomtörténetének szakmai méltatása.

A késő délutánba nyúló tanácskozás a 2013. május 22–25. között Kőszegen sorra kerülő, gróf Esterházy Pál (1635–1713) irodalmi, zenei és mecénási munkásságának nemzetközi kontextusait is vizsgáló konferenciatervezet ismertetésével zárult.

Tóth Zsombor

 

refo 1370 refo 1363 refo 1373 14 refo 1381 27 refo 1391 refo 1394

 37