Megjelent Gyáni Gábor akadémikus, a BTK Történettudományi Intézetének ny. kutatóprofesszora A nő élete – történelmi perspektívában című kötete a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport Magyar családtörténetek. Tanulmányok sorozata keretében.


Gyani borito 1024x443vagottA könyv a női nem 19. és 20. századi hazai történetéről szól változatos megközelítésben. A női történelmi tapasztalat különösen indokolja, hogy különálló történetként beszéljünk róla. Ez nem azt jelenti, hogy a női nem történetét bármi módon kiszakíthatnánk a történelem általános menetéből, jóllehet ma már elégtelen a férfiak múltjára szűkített történelem megszokott történetírói fogalma.

A női nem azon túl, hogy komoly történelemformáló erő volt, gyökeres átalakulásokon is átesett az idők során. A nők élete látszólag mindig ugyanabban a mederben folyt, amely bezárta őket a magánélet világába; idővel azonban ez a helyzet is változott. Könyvünkben azt a modernkori folyamatot ragadjuk meg a történeti forrásokra alapozva, amely a patriarchális családi keretekből fokozatosan kibontakoztatta a női egyéniséget. Ez az átalakulás felölelte a nők jogi státuszának és a munka nyilvános világában betöltött szerepüknek a mélyreható módosulását. S kivált jelentős fejlemény volt a női személyiség érzelmi és értelmi önállósulása, amely a könyvünknek kiemelt tárgya. A magyar női nem társadalomtörténetét csak az európai összefüggésekbe ágyazva láttathatjuk érdemének megfelelő módon.

Rendelési, vásárlási információk itt találhatók.


Az amerikai grófné Orgona Angelika új kötete

amgrof

Emlékek… Luxusvillák és kastélyok. Dollárkirálynők és arisztokraták. Álomesküvő Amerikában és háború Európában. Briliánsok és fekete himlő. Riviéra és Trianon. Sztárok a filmvásznon és rabok a lágerben. Elásott kincsek és titkos üzenetek. Olimpiák és titkosszolgálatok.

Emlékek…Szépapák festővásznon. Szépanyák megsárgult albumokban. Királyi oklevelek. Testvéri üzenetek. Politikusok iratai. Sportolók aktái. Családi kincsek. Nemzeti kincsek.

Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei/The American Countess. Memories of the Szápáry and Széchényi Families címmel megjelent Orgona Angelika, a Magyar Nemzeti Múzeum történésze, szakmuzeológósa, a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport tagja legújabb kötete, amely elsőként mutatja be a 2017-ben a Magyar Nemzeti Múzeumba került Szápáry–Széchényi családi emlékanyagot.


„Édesek és mostohák: szülői szerepek”

A Korall Társadalomtörténeti Folyóirat 2020. évi utolsó lapszámában az „Édesek és mostohák: szülői szerepek” című blokk a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport munkálatai keretében készült, Erdélyi Gabriella és Kármán Gábor szerkesztette. 

Korall 2