Szabó Gábort, a BTK Filozófiai Intézet igazgatóját az Alexander von Humboldt Alapítvány Friedrich Wilhelm Bessel Kutatási díjjal jutalmazta. A kutatás fogadóintézménye a Müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem Munich Center for Mathematical Philosophy központja.


Az Alexander von Humboldt Alapítvány évente ítéli oda a Friedrich Wilhelm Bessel kutatási díjat körülbelül húsz, olyan nemzetközileg elismert külföldi kutatónak, akik kiemelkedő tudományos teljesítményük alapján erre méltónak bizonyulnak. A díj a német csillagász és matematikus Friedrich Wilhelm Bessel (1784-1846) nevét viseli, és az oktatás- és kutatásért felelős minisztérium finanszírozza. A díj nyerteseinek lehetősége nyílik a választott kutatási témájukon dolgozni egy németországi kutatóhelyen az ott lévő kollégákkal együtt.

FI Szabo Gabor cikkhez

A díj idei egyik nyertese Szabó Gábor, a BTK Filozófiai Intézet megbízott igazgatója, kutatási témái a kvantumelmélet egy olyan interpretációjának kidolgozása, amely a nem-kommutatív kauzalitás fogalmára épül; a kontextualitás kvantumelméleti tárgyalásmódjának alkalmazása a társadalomtudományokban; a kauzalitás dinamikai rendszerekre épülő értelmezésének kidolgozása.