2021 márciusában egy gazdag honfoglalás kori lelőhely leletmentésében vett részt Fajsz határában a Magyar Őstörténeti Témacsoport a kalocsai múzeummal és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézet Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszékével közösen.


01 A PPKE honfoglals kori tansatsnak csapata2Fotó: arpad.btk.mta.hu

Lantos Andrea, a kalocsai múzeum munkatársa 2018-ban tárta fel az első temetkezéseket a Kovácshalmon, amely egy újkőkori tell lelőhely. Mivel a temető területe intenzív mezőgazdasági művelés alatt áll, és már számos sír megsemmisült, a feltáró munka nem tűrt további halasztást. A kutatók összesen 8 új sírhelyet bontottak ki, így a temető teljesen feltártnak tekinthető. A 11 megmentett sír sorokat alkotott, de a további fémkeresős leletek alapján megállapítható, hogy volt még néhány további temetkezés is a 10. század első két harmadára keltezhető, gazdag mellékleteket eredményező szállási temetőben.

MOT1Fotó: arpad.btk.mta.hu

A régészek a lovas és lószerszámos, fegyveres férfiak mellett főleg a nők mellett találtak szép mellékleteket: ruhára varrt díszítményeket és ékszereket. Ez utóbbiak közül egy temetkezés részletét, az ott megfigyelt textilmaradványok miatt in situ emelték ki, és a Salisbury Régészeti Kft. restaurátor műhelyében folyik a feldolgozása.

MOT2Fotó: arpad.btk.mta.hu