A BTK Filozófiai Intézetének tudományos tanácsadója, Gángó Gábor 2021. június 1-től egy évre szerződéses munkatársa lesz a Padovai Egyetem „Books in Motion. Circulation and Construction of Knowledge between Italy and Europe in the Early Modern Period” című kutatási projektjének (vezető kutató: Prof. Dr. Paola Molino).


„The Conversion of Baron Johann Christian von Boineburg” című kutatási tervének keretében Gángó Gábor – az Erfurti Egyetemen működő Max-Weber-Kolleg társult tagjaként, illetve az ottani „Forschungsstelle für frühneuzeitliches Naturrecht” tagjaként is – az ellenreformáció Rómából kiinduló szellemi impulzusait vizsgálja a könyvgyűjtő, mecénás, mainzi udvari miniszter és nem utolsó sorban a fiatal Leibniz barátja és támogatója, Johann Christian von Boineburg (1622–1672) áttérésének esettanulmányán keresztül. Boineburg könyvtárhagyatékára és tudós levelezésére támaszkodva azokat az Itáliához kapcsolódó kollektív kommunikációs és mérlegelési folyamatokat kutatja, amelyek alapján az áttérés intellektuális motívumai feltárhatók.

Gango Gabor projektreszvetelIllusztráció: Roberto Bellarmino De Arte Moriendi Libri duo (Köln, 1620) című műve Johann Christian von Boineburg könyvtárhagyatékában
(Universitätsbibliothek Erfurt, 03-T.as. 12o 00310, címlap nélkül). © Gángó Gábor

Az Erdélyi Helikon 2021/7. száma közli „Egyedül vagyok úton” címmel Horváth Csaba interjúját Gángó Gáborral, aki az interjúban többek között jelenlegi munkájáról és terveiről is beszél:

„Jelenleg (és ez még néhány évig így lesz) az időmet két kutatás között osztom meg. Az egyik az Eötvös-levelezés kiadása, fél szemmel egy nagy életrajzi monográfiára is tekintve, amellyel nem szeretnék adós maradni. A másik egy újabb vállalkozás, amely Közép-Kelet-Európához köthető, jelesül a modern természetjogi gondolkodás recepciója a régióban Lengyelországtól Csehországon, az osztrák örökös tartományokon és a Magyar Királyságon át Erdélyig, kitekintéssel a latin kereszténységen kívüli területekre és kultúrákra is. Egy nemzetközi kutatócsoporttal dolgozunk a témán, amely a térségbeli politikai gondolkodás, társadalomelmélet, erkölcsfilozófia 17-18. századi történetét a felekezeti oktatás nézőpontjából alapvetően új szempontokkal bővíti.”