Martí Tibor és Neumann Tibor előadásai a Vestigia Kutatócsoport által szervezett nemzetközi konferencián

A BTK Történettudományi Intézet két munkatársa is részt vett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen működő Vestigia Kutatócsoport által szervezett „Dal Po al Danubio. I rapporti tra la Corte Estense e l’Ungheria attraverso i secoli – A Pótól a Dunáig. Az Este-udvar és Magyarország kapcsolatának évszázadai” című, 2021. május 7. és 8. között megrendezett nemzetközi konferencián. A konferencia programja itt olvasható.

Martí Tibor, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa Aragóniai Beatrix hozománya: Újabb források Hunyadi Mátyás nápolyi kapcsolatainak történetéhez (1474–1476) címmel tartott előadást, amelyben az Aragóniai Beatrix és Hunyadi Mátyás házasságkötését megelőző tárgyalásokhoz kapcsolódó, több spanyolországi levéltár anyagából a közelmúltban feltárt források bemutatására került sor.  

Az előadás felvétele megtekinthető az alábbi videóra kattintva:

Neumann Tibora BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa pedig Magyar nemesek Hippolit érsek kíséretében címmel tartott előadást, amelynek felvétele megtekinthető az alábbi videóra kattintva:

2021. április 28-án Neumann Tibor az Eötvös Collegium Történész Műhelyének meghívásának is eleget tett, és Királyi udvar a középkor végi Magyarországon avagy kik azok a palotások? címmel tartott előadást. 


Mihalik Béla Vilmos előadása a REFORC nemzetközi konferenciáján

A REFORC tizedik, 2021. május 6-8. között Budapesten tartott konferenciáján a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa és tudományos titkára, Mihalik Béla Vilmos tartott előadást mint a „Lendület” Hosszú reformáció Kelet-Európában (1500-1800) kutatócsoport tagja. Late Catholic Reforms at Local Level in Eighteenth-Century Hungary című előadásában az 1681-1781 közötti időszakot vizsgálta meg abból a szempontból, hogy a helyi közösségek milyen szerepet töltöttek be a katolikus egyház megújulásának folyamatában és a plébániahálózat oszmán hódoltságot követő újjászervezésében.

Mihalik Bela Refo500Mihalik Béla Vilmos előadása a REFORC nemzetközi konferenciáján


Csákó Judit online előadása a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája Történelem Programjának hallgatói számára tartott online előadást 2021. május 4-én a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, Csákó Judit Az Anjou-kori Magyarország nyugati elbeszélő forrásai címmel. Az előadás munkatársunk az NKFIH Posztdoktori Kiválósági Programja keretében végzett kutatásait (PD 128405. sz. projekt) mutatta be. A vállalkozás célja, hogy számba vegye és forrástani kézikönyv formájában feldolgozza a magyar történelem 1301–1387 közötti időszakának európai narratív kútfőit. A projekt keretében feltárt krónikák és k nyomán elsősorban I. (Nagy) Lajos velencei politikájáról és az uralkodó nápolyi hadjáratairól rajzolódik ki részletesebb kép.

Jacopo Tintoretto Conquest of Zara WGA22631A Zárát ostromló velencei hadak győzelme 1346. július 1-jén I. (Nagy) Lajos magyar király a dalmáciai város felmentésére érkező seregei felett.
Jacopo Tintoretto (1518–1594) festménye [részlet]


Online előadások és beszélgetés ifj. Bertényi Iván, Tóth Ferenc és Varga Szabolcs részvételével

Felszabadítás vagy megszállás? Kérdések és válaszok az oszmánok kiűzéséről címmel került sor 2021. április 28-án arra az online rendezvényre a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében, amelynek többek között résztvevője volt ifj. Bertényi Iván, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a CH igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, Tóth Ferenc, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója és Varga Szabolcs, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa. A rendezvényről további információk itt érhetők el, az Újkor.hu beszámolóját pedig itt olvashatják. A rendezvényről felvétel is készült, amely megtekinthető az alábbi videóra kattintva:


Gál Judit és Kádas István előadásai a Readingi Egyetem online konferenciáján

A háromalkalmas online rendezvényen Európa és az Egyesült Államok számos intézményéből vettek és vesznek részt fiatal középkorászok, Magyarországot a BTK Történettudományi Intézet fiatal kutatója, Gál Judit, valamint tudományos munkatársa, Kádas István képviselte, mindketten a „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagjai. Kollégáink az első, április 27-én megrendezett alkalmon adtak elő, amelyen Richard Cassidy gazdaságtörténész tartott plenáris előadást. Gál Judit a The Impact of the Royal Economic Policy on the Integration of the Dalmatian Towns in Hungary (12th – 14th centuries) című előadásában azt elemezte, hogy a magyarországi gazdasági intézmények bevezetése mennyiben járult hozzá a dalmáciai városok integrációjához Nagy Lajos korában. Kádas István pedig a Tax for Ransom: An Extraordinary Tax Administration in the Kingdom of Hungary, 1416 címmel megtartott előadásában a magyar politikai elit által a török fogságba került bárók kiváltására kért 1416. évi rendkívüli adó kivetését és beszedési módját elemezte.

Gal Judit Kadas Istvan


 Martí Tibor és Pálffy Géza előadása a latin-amerikai magyarságnak a Szent Koronáról

2021. április 22-én a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége (Federación de Organizaciones Húngaras de Latinoamérica) szervezésében a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza és a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, a kutatócsoport tagja és Martí Tibor tartott közös online nagyelőadást a latin-amerikai magyarság népes hallgatósága számára. 

A másfél órás referátumban a Szent Korona Kutatócsoport eddigi legfontosabb felfedezéseiből nyújtottak válogatást. A kutatói team kiadványainak felvillantása és a magyar korona kiemelkedő jelentőségének bemutatása mellett elsősorban három izgalmas kérdésre keresték a választ: Mikor ferdülhetett el a Szent Korona keresztje? Melyek Magyarország elfeledett koronázóvárosai? Mikor és hány alkalommal volt a magyar korona külföldön? Az előadást követően a kutatócsoport-vezető közel egy órán át válaszolt a rendkívül érdeklődő közönség újabb és újabb kérdéseire. Az online rendezvénynek köszönhetően a „Lendület”-kutatások eddigi legfontosabb eredményei a latin-amerikai magyarság számára is megismerhetővé váltak.

Az Újdonságok a Szent Korona históriájából és külföldi útjairól/Novedades sobre la Santa Corona Húngara y sus vicisitudes című rendezvény itt nézhető vissza: 


Molnár Antal és Tringli István előadása a Magyar–román együttélés a Kárpát-medencében és azon kívül a középkorban című konferencián

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Román Filológiai Tanszék, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar–Román Történész Vegyesbizottsága és a BTK Történettudományi Intézet online konferenciát tartott Magyar–román együttélés a Kárpát-medencében és azon kívül a középkorban címmel 2021. április 22-én.

A rendezvényen Molnár Antal, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese A román ortodox egyház Ipek és Bizánc között, míg Tringli István, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa A román nép leírásának lehetőségei a középkori Magyarország történelmében címmel tartott előadást. A teljes program itt érhető el.


 

Immár harmadik alkalommal szervezte meg a történelemdidaktika aktuális trendjeire fókuszáló éves „seregszemléjét” a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata. Az idei – április 16–17-én megtartott – tagozati konferencia a Nézőpontok címet kapta. A délelőtt második előadója Molnár Antal, a BTK Történettudományi Intézetének igazgatója volt, aki A magyarországi oszmán berendezkedés sajátosságai: egyedülálló jelenség-e a török-magyar kondomínium? című előadásában az egykori Oszmán Birodalom által hódoltatott, elsősorban balkáni területeket hasonlította össze a három részre szakadt Magyarország török uralom alatt állt országrészével. A szekció záróelőadását Kármán Gábor, a BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartotta Kompromisszumképtelenség – Protestánsok és katolikusok a 17. század első felének magyarországi politikájában címmel. 

MTT Konf Nevvel 1024x1024 1

Az első nap záróakkordjaként egy igazán gondolatébresztő kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők, amelyen részt vett többek között Csukovits Enikő a BTK Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója is. A beszélgetés során kötetlenebb formában reflektáltak az előzőekben elhangzott nemzetközi és hazai előadások főbb tematikai csomópontjaira, valamint a hallgatóság részéről az online chatfelületre érkezett kérdésekre. A beszélgetés középpontjában a történelemtanítás értelme és szükségessége állt, melyre a résztvevők saját oktatási és kutatási tapasztalataikból hoztak igencsak életszerű példákat. Az Újkor.hu beszámolóját itt olvashatják.


Beszélgetés Horthy Miklósról Turbucz Dávid részvételével

Turbucz Dávid, a BTK Történettudományi Intézet posztdoktor kutatója 2021. március 24-én részt vett az Axióma Kulturális Alapítvány által szervezett, Horthy Miklósról szóló beszélgetésen. Az eseményen vitapartnere Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója volt. A beszélgetés felvétele megtekinthető az alapítvány Youtube-csatornáján:


Czeferner Dóra online előadása az IFÖG és a bécsi CH szervezésében

Az Institut für Österreichische Geschichtsforschung és a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében tartott online előadást Czeferner Dóra, a BTK Történettudományi Intézet tudományos segédmunkatársa Bürgerlich-liberale, feministische Organisationen während der letzten Jahrzehnte der Doppelmonarchie címmel 2021. március 22-én.  A teljes előadás megtekinthető a bécsi CH  YouTube csatornáján:


A BTK Történettudományi Intézet munkatársaainak előadásairól bővebb információ és további hírek megtalálhatók az intézet honlapján.