Az MTA Podcast új adásában Gilicze Bálint Ilyefalvi Emesével, az ELTE BTK Folklore Tanszékének oktatójával, a BTK Néprajztudományi Intézetében működő Kelet–Nyugat Vallásetnológiai Kutatócsoport tudományos munkatársával beszélget, aki egyúttal A magyar ráolvasások digitális adatbázisának szerkesztője. Az új epizódban hallhatunk a ráolvasások gyűjtésének buktatóiról, a dán óriások legvalószínűbb tartózkodási helyeiről, a mesék genetikájáról, ezerarcú hősökről és mindenekelőtt egy digitális bölcsész hétköznapjairól. A beszélgetés meghallgahtató itt.  

ilyefalvi emese podcast cl 680 454 1620808186 fill 680x454Kép: mta.hu


Korábbi adások:

Hogyan látják a világot a kutatók? Merre induljunk, amikor elértük az emberi tudás határait? Beszélgetések a tudomány művelőivel eredményekről és kérdésekről, melyeket mi magunk is feltennénk – ez az MTA Podcast

Múltunk kettős spirálja – beszélgetés Mende Balázzsal és Szécsényi-Nagy Annával

A csontok kemény szövetük belsejében akár több tízezer éven át is hűen őrzik tulajdonosuk örökítőanyagát – az archeogenetika módszereivel pedig ma már hozzájuthatunk ehhez az információhoz. De vajon hogyan formálja át ez a hirtelen jött elképesztő adatbőség a régészetet és a történettudományt? Gilicze Bálint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetében működő Archeogenetikai Laboratórium munkatársaival, Mende Balázzsal és Szécsényi-Nagy Annával beszélget az MTA Podcast 2020. február 28-i adásában. A beszélgetés meghallgahtató itt. 

mende szecsenyi podcast web fill 680x454Kép: mta.hu


Sörök, naplók, szerelmek – beszélgetés Katona Csaba történésszel

Levéltáros, sörtörténész, erotikus vagy éppen a végletekig tárgyszerű naplók kutatója, és legfőképpen a Monarchia hétköznapjainak avatott ismerője. Katona Csaba, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet történésze valóban szemmagasságból vizsgálja közös múltunkat. Vele beszélgetett Gilicze Bálint az MTA Podcast 2020. február 7-i adásában. A beszélgetés meghallgahtató itt. 

katona csaba podcast cl fill 680x454Kép: mta.hu