Videóösszállításban mutatják be a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársai az osztályok eredményeit és az intézetben nemrég megjelent köteteket. A felvételek már elérhetők a BTK Youtube-csatornáján.


Ignácz Ádám: A magyarországi populáris zene kutatása 2020-ban

A magyarországi populáris zene kutatása 2020-ban két új kötettel gazdagodott. Az egyik mű monográfia, címe Milliók zenéje - Populáris zene és zenetudomány az államszocialista Magyarországon, míg a másik egy tanulmánykötet A magyar populáris zene története(i): források, módszerek, perspektívák címmel. A köteteket Ignácz Ádám ismerteti, aki szerzőként, illetve szerkesztőként vett részt a művek létrejöttében.

A kötetek adatai:

  • Ignácz Ádám: Milliók zenéje - Populáris zene és zenetudomány az államszocialista Magyarországon. Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2020. 
  • Ignácz Ádám (szerk.): A magyar populáris zene története(i): források, módszerek, perspektívák. Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2020. 

Dalos Anna: 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2020-ban megjelent kötetei

A 2020-ban megjelent kötetek szorosan kapcsolódnak az Archívum gyűjteményeihez, illetve az ott folyó kutatómunkához, melynek célja a Magyarország zenetörténete sorozat 20. századi kötetének előkészítése. A köteteket Dalos Anna ismerteti.

A kötetek adatai:


Kusz Veronika: Dohnányi-kutatás 2020-ban

Jelentős kötetek jelentek meg 2020-ban is a hazai Dohnányi-kutatásban. Az angol nyelvű Amerikában megjelent monográfiát és a magyar nyelvű Dohnányi Ernő írásait tartalmazó köteteket a szerző, Kusz Veronika ismerteti.

A kötetek adatai:

  • Kusz Veronika: A Wayfaring Stranger: Ernst von Dohnányi's American Years, 1949–1960. California Studies in 20th-Century Music. (University of California Press Oakland, Calif.), 2020.
  • Kusz Veronika: Dohnányi ErnőVálogatott írások és nyilatkozatok. Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2020. 

Czagány Zsuzsa: Régi Zenetörténeti Osztály munkájának beszámolója

A Régi Zenetörténeti Osztály kutatásai 2016-ban kaptak új lendületet, tiszteletben tartva az elődök által elvégzett munkát. A kutatások eredményét kötetekben és adatbázisokban is közreadják. A Magyar neumakatalógust az ötletgazda, Gilányi Gabriella ismerteti. Az osztály további munkáját, illetve az elmúlt évben megjelent köteteket Czagány Zsuzsa mutatja be.

A kötetek adatai:

  • Resonemus pariter sorozat kötetei
    Gilányi Gabriella: Mozaikok Erdély ismeretlen gregorián hagyományából. Egy Anjou-kori antifonále töredékei Güssingben. Resonemus pariter 1. Műhelytanulmányok a középkori zenetörténethez, szerk. Czagány Zsuzsa. Budapest, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet, 2019.
    Szoliva Gábriel OFM: Hymnuale ecclesiae Zagrabiensis. Hagyománytisztelet és egyéni alakítás a zágrábi székesegyház 15. század eleji himnáriumában
    Resonemus pariter 2. Műhelytanulmányok a középkori zenetörténethez, szerk. Czagány Zsuzsa. Budapest, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet, 2019.
  • Czagány ZsuzsaAntiphonale Varadinense s. XV. Musicalia Danubiana 26/1-3. Szerk. Gilányi Gabriella és Szoliva Gábriel. Budapest: Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet, 2019.
  • Eva Veselková (szerk.) – Czagány Zsuzsa (szerk.): Notated sources from medieval Europe and medieval Hungary. Ústav hudobnej vedy SAV, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2020.

Bozó Péter: A Studia Musicologica szakfolyóirat 2019-es 60. évfolyama

A BTK Zenetudományi Intézet illetve a Magyar Tudományos Akadémia idegennyelvű zenetudományi szakfolyóiratának jubileumi LX. évfolyamát a szerkesztő Bozó Péter ismerteti.

A kötet adatai:

Studia Musicologica: An International Journal of Musicology of the Hungarian Academy Of Sciences 60.tom. 1-4.fasc.


Pávai István: Az erdélyi magyar népi tánczene című kötet angol nyelvű változata

Az angol nyelvű kötet előzménye 2012-ben jelent meg Az erdélyi magyar népi tánczene címmel. Nemzetközi népzenekutatói visszajelzések alapján bebizonyosodott, hogy a kutatási területen nagy igény mutatkozik az angol nyelvű szakirodalomra. A kötet erre az igényre kíván válaszolni. A monográfiát a szerző, Pávai István ismerteti.

A kötet adatai:

Pávai István: Hungarian folk dance music of Transylvania. Hagyományok Háza – MMA Kiadó Nonprofit Kft, 2020.


Bolya Mátyás: Határterületi kalandozások: a magyar népzenekutatás és az információelmélet összekapcsolódása

Határterületi kutatások egyik fő eredménye általában az, hogy addig ismeretlen, lappangó források bukkanhatnak elő. A kötet nemcsak forrásokat tartalmaz, hanem izgalmas történeteket is a 20. század második felének számítógépes népzenekutatásáról, népzeneelemzéséről.

A kötet adatai:

Bolya Mátyás: Információelmélet ​és népzenekutatás: Rendszeralkotás, nyilvántartás, digitális archívum. MTA BTK Zenetudományi Intézet–L’Harmattan Kiadó, 2019.


Richter Pál: A magyarországi délszlávok zenei hagyományai új, bővített, kritikai kiadás

Vujicsics Tihamér 1975-ben repülőszerencsétlenségben bekövetkezett halála után a kötet első kiadása poszthumusz jelent meg 1978-ban. A 2020-as új, bővített, kritikai kiadás nemzetközi együttműködés eredménye a BTK Zenetudományi Intézet, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Zenetudományi Intézete, a Hagyományok Háza, a budapesti Szerb Intézet és a Vujicsics Egyesület között. A mű szerb, angol és magyar nyelven is olvasható. A művet Richter Pál főszerkesztő ismerteti.

A kötet adatai:

Vujicsics Tihamér: A magyarországi délszlávok zenei hagyományai. Hagyományok Háza, 2021. 


Benyovszky Mária: Beszámoló a BTK ZTI Zenetudományi Szakkönyvtár 2020-as tevékenységéről

A Zenetudományi Szakkönyvtár a vírushelyzet ellenére is mozgalmas évet tudhat maga mögött. Folytatódott a könyvtári állomány adatainak adatbázisba való felvétele, illetve természetesen a lehetőségeknek megfelelően minden olvasói kérést próbáltak teljesíteni, támogatták a tudományos munka gördülékenységét. A könyvtár munkatársai 2020-ban tevékenyen részt vettek a Beethoven-kiállítás megrendezésében. A részleteket Benyovszky Mária megbízott könyvtárvezető ismerteti.


Baranyi Anna: Beszámoló a BTK ZTI Zenetörténeti Múzeum 2020-as tevékenységéről

A Zenetörténeti Múzeum 2020-ban 9 kiállítással várta az érdeklődőket. Ezek közül legnépszerűbb a Hangszerek Magyarországon állandó kiállítás, a legjelentősebb esemény pedig a 2020 decemberében megrendezett Beethoven-kiállítás volt, melyhez online kiállítás megnyitó is kapcsolódott. A múzeum kiállításait kiállítási katalógusok mutatják be. A részleteket Baranyi Anna múzeumvezető ismerteti.

  • Hangszer vagy műtárgy? A Könnicke fortepiano restaurálása
  • Borz Zsófia: Magyar zene és képzőművészetben
  • Gombos László (szerk.): A Zenetörténeti Múzeum gyűjteményei. Jubileumi kötet a múzeum alapításának 50. évfordulójára  

Vikárius László: A Bartók Archívum 2020-as tevékenysége

A Bartók Archívum legfontosabb feladata az elmúlt évben is Bartók Béla zeneműveinek kritikai összkiadása volt. A nagy vállalás hosszú évekre feladatot biztosít az Archívum munkatársainak. 2020-ban a Mikrokosmos kötet jelenhetett meg. A nagy horderejű munka mellett az Archívum munkatársai számos kisebb, de ugyancsak jelentős kutatást végeznek. Az Archívumban folyó munkát Vikárius László vezető és kollégái ismertetik.

  • Bartók Béla: Mikrokosmos zongorára
  • Váradi Helga: Beiträge zur Biographie von Stefi Geyer
  • Studia Musicologica 60.tom. 1-4.fasc.
  • Bartók Béla: Gyermekeknek zongorára 

Kim Katalin: A Magyar Zenetörténeti osztály 2020-as tevékenysége

A Magyar Zenetörténeti osztály az 1500 utáni egyetemes és magyar zenetörténetet kutatja. Az osztályon készül az Erkel Ferenc operáinak kritikai közreadása, amelyhez kapcsolódóan jelentős színháztörténeti kutatási is folyik. Az osztály egy fő feladata a Magyarország zenetörténete kézikönyv sorozat újkori köteteinek írása és szerkesztése. 2020-ban főként az eddigi eredményeket összegző, már korábban előkészített tanulmányokat fejezték be, köteteket szerkesztettek, illetve revideálták korábbi munkáikat. Emellett több adatbázist is szerkesztenek. A részleteket Kim Katalin osztályvezető ismerteti.

  • Magyarország zenetörténete 2. kötet revideált kiadás (előkészületben)
  • Műhelytanulmányok a 18. század zenetörténetéhez sorozat ismertetése
  • Sas Ágnes: Többszólamú zene a magyar városokban, templomokban és főúri udvarokban
  • Zenei repertoár és zenei gyakorlat a 18. századi Magyarországon

Szalay Olga: Kodály the Ethnomusicologist and his Scholarly Workshop

Kodály Zoltán munkásságának egyik kevésbé ismert területe tudományos életműve. A kötet szerzője Kodály Zoltánnak ezt a munkásságát tekinti alapnak mind a zeneszerzés mind a pedagógia tekintetében. A monográfia széleskörű bibliográfiát tartalmaz. A kötetet a szerző, Szalay Olga ismerteti.

A kötet adatai:

  • Szalay Olga: Kodály the ethnomusicologist and his workshop. BTK Zenetudományi Intézet, 2020.

Fügedi János: Foundations of Hungarian ethnochoreology. Selected papers of György Martin

A könyv Martin György munkásságát foglalja össze angol nyelven. A kötet elején Martin munkásságról szóló tanulmányok találhatók az utókor tollából. Martin György írásai angol nyelven már korábban is jelentek meg folyóiratokban, de mellettük olyan tanulmányok is olvashatók a kötetben, amelyek ezelőtt még nem jelentek meg. A régóta várt tanulmánykötet a Hagyományok Háza és a BTK Zenetudományi Intézet közreadásában jelent meg.

A kötet adatai:

Fügedi János, Colin Quigley, Szőnyi Vivien, Varga Sándor (szerk.): Foundations of Hungarian Ethnochoreology: Selected Papers of György Martin. BTK Zenetudományi Intézetet – Hagyományok Háza, 2020.