2021. szeptember 16-án került sor Pécsett, a Városháza Közgyűlési Termében Pécs várostörténeti atlaszának bemutatójára és az azt követő kerekasztal-beszélgetésre. Az eseményen az egyik köszöntőt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója, Molnár Antal mondta, a munka elkészültéhez pedig nagyban hozzájárult a „Lendület” Középkori Gazdaságtörténet Kutatócsoport


20210916 1517 csortos szabolcs konyvbemutato pte pmjv varostorteneti atlasz 09728Fotó: Csortos Szabolcs/univpecs.com

Pécs több mint két évezredes története folyamán rendkívül sokat változott a város területi kiterjedése és ennek nyomán az itt élők térhasználata, mindez pedig jelentős topográfiai súlypont-áthelyeződésekhez vezetett az egyes korszakokban. Ezek közül minden bizonnyal az egyik legszembetűnőbb jelenség a római kori Sopianae és a középkori Quinqueecclesiae térszervezése közötti eltérés: az antik település lakott területén kívül létrejött ókeresztény temető, azaz a necropolis ugyanis a középkor egyik legfontosabb centrumává, a püspökség központjává vált. A középkor folyamán kialakult, a 15. század elején pedig fallal övezett település a mai napig a város meghatározó része.

20210916 1455 csortos szabolcs konyvbemutato pte pmjv varostorteneti atlasz 09529Fotó: Csortos Szabolcs/univpecs.com

A török hódoltság idején a külvárosok bővültek, majd az újkori, különösen a 19. század második felében kitapintható iparosodás, s az általa generált népességnövekedés erősítette e folyamatot. A 20. században a városhoz csatolt környező falvak tovább gyarapították Pécs területi kiterjedését. Jelen munka -amely szervesen illeszkedik az Európai városok történeti atlasza nemzetközi programhoz, s a Magyar várostörténeti atlasz sorozat 8. köteteként lát napvilágot - célkitűzése, hogy bemutassa Pécs topográfiai fejlődését a város területén kimutatható első településnyomoktól kezdődően napjainkig. E tekintetben vállalkozásunk hiánypótló, ugyanis korábban hasonló áttekintés nem született.

 20210916 1508 csortos szabolcs konyvbemutato pte pmjv varostorteneti atlasz 09615Fotó: Csortos Szabolcs/univpecs.com

A teljes mű itt található, a bemutatóról a Pécsi Tudományegyetem online magazinjának beszámolója itt olvasható, a PécsMa.hu tudósítása pedig itt érhető el.