A Magyar Irodalom Politikai Gazdaságtana Lendület-kutatócsoport 2022. február 25-én Egy lapkiadási sikertörténet a 19. századból: a Vasárnapi Újság címmel szervez konferenciát, amellyel a hosszú 19. század egyik legnagyobb hatású és sikerű enciklopédikus-családi-ismeretterjesztő hetilapja, a Vasárnapi Újság (1854–1921) történetének és irodalmi-gazdasági hátterének, kapcsolatainak kutatásához kíván hozzájárulni. 


vasarnapi ujsagA legendás könyvkiadó, Heckenast Gusztáv 1854-ben alapította meg angolszász minták alapján hetilapját, mely az olvasók széles rétegének, szándéka szerint egy alapműveltséggel és érdeklődéssel rendelkező család minden tagjának kínált elérhető, olvasható, szórakoztató és informatív tartalmat. A passzív rezisztencia korában születő orgánum hetek alatt példátlan népszerűségre tett szert, az év végére 7000 előfizetője lett. Heckenast a hiánypótló műfajt hazánkban meghonosítani kívánó innovatív elgondolása mellett garancia volt a sikerre az induló szerkesztőgárda: Jókai Mór, Gyulai Pál és a lapengedélyt biztosító Pákh Albert személye. Három-négy évtized múltán már a Franklin Társulat részvénytársaság kiadványaként 80 000–90 000-es példányszámot ért el.

A Vasárnapi Újság megszűnéséig a szinte teljes hazai tudományos élet írásait közölte, csupán néhány példát kiemelve Cholnoky Jenő, Pulszky Ferenc és Károly, Rómer Flóris, Sámi Lajos munkáit. A legkülönbözőbb szellemi-világnézeti hátterű szépírók is szívesen adtak írásokat a nagy olvasottsággal rendelkező orgánumnak Vajda Jánostól Reviczky Gyulán, Ambrus Zoltánon, Eötvös Károlyon át Ady Endréig és Babits Mihályig.


Témajavaslatok és további információk a részletes konferenciafelhívásban találhatók.

Jelentkezési határidő: 2021. december 20.

Jelentkezni a tervezett előadások címével és legfeljebb 300 szavas összefoglalójával, valamint rövid életrajz beküldésével 2021. december 20-ig lehet az alábbi címeken:

Rózsafalvi Zsuzsanna:

Hites Sándor: