A BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi egyik legkiemelkedőbb felfedezése volt az eddig ismert legrégebbi (1647. évi) Horvátország-zászló megtalálása az Esterházy család világhírű fraknói kincstárában. A különleges kincs – miután 2020 szeptemberében első ízben érkezett Horvátországba egy nagyszabású horvát–magyar kiállításra – 2021 decemberétől a Magyar Nemzeti Múzeum és a zágrábi Klovićevi dvori galéria Zágráb után a magyar fővárosban is megnyílt közös kiállításán látható. A budapesti kiállítás megnyitójának meghívója itt található, a magyar nyelvű tudósításokat többek között a Magyar Nemzeti Múzeum oldalán itt és itt, az Origón, a HírTV honlapján olvashatják, a horvát híradások pedig itt és itt tekinthetők meg.


dr. nina obuljen korzinek horvatNina Obuljen Koržinek horvát kulturális miniszter megtekinti budapesten a legrégebbi horvát zászlót

Az eddig ismert legrégebbi horvát zászlót 1647. június 16-án IV. Ferdinánd pozsonyi királykoronázásán az 1652. évi vezekényi csatában fiatal elhunyt Esterházy László (1626–1652) vitte, akinek – a "Lendület" Kutatócsoport vezetőjének javaslatára – a zászló mellett egyik portréja is Budapestre érkezett Fraknóról. Az ifjú arisztokrata a zászlóvivésben követte apját, Esterházy Miklós nádort (1625–1645), akinek köszönhetően az Esterházyak gyűjteményében a legrégebbi szent koronás magyar országzászló is fennmaradt, nevezetesen II. Ferdinánd 1618. július 1-jei pozsonyi szertartásáról. Kollégánknak az Esterházy Privatstiftung önálló kiadványaként 2018-ban megjelent hatnyelvű koronázási zászlótörténeti monográfiája mellett mindezekről a zágrábi kiállítás horvát és angol, valamint a budapesti kiállítás magyar katalógusába készített írása is részletesen beszámol, három nyelven mutatva be Horvátország heraldikai reprezentációját a 16–20. századi magyar uralkodókoronázásokon.

A koronavírus-járvány ellenére a magyar–horvát kiállítás mindkét fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum és a Galerija Klovićevi dvori szoros együttműködésének keretében valósult meg, amelynek létrejöttében a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Sokcsevits Dénes is kiemelkedő szerepet játszott. Az Ars et Virtus. Horvátország – Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című budapesti kiállítás 2021. december 10-től 2022. március 15-ig várja a látogatókat, a zágrábi kiállításhoz képest tovább gazdagodott anyaggal, többek között Szegedi Lukács zágrábi püspök (meghalt 1510) gyönyörű sírkövének a tavalyi horvátországi földrengés során előkerült újabb darabjaival és Majláth Györgyné 1867-ből származó koronázási díszruhájával. A sok száz esztendős magyar–horvát történeti–kulturális kapcsolatok legfontosabb csomópontjait bemutató kiállításról a Nemzeti Múzeum a járvány alatt izgalmas virtuális tárlatot is készített.