Milyen kutatásokat végeznek a BTK újonnan alapított Archeogenomikai Intézetének munkatársai? Hogyan folyik a munka a laboratóriumban? Milyen szerepet tölt be a bioinformatika a kutatásokban? Milyen populációgenetikai módszereket alkalmaznak a kutatók? Mit kell tudni a “HistoGenes” ERC programról? Mi a Molekuláris Antropológiai Kutatócsoport programja? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ az intézet 2021. november 30-án megtartott bemutatkozó minikonferenciája. A rendezvényen elhangzott előadásokról készült videófelvételek már elérhetők a BTK Youtube-csatornáján.


A BTK Archeogenomikai Intézet 2021 márciusában vált önállóvá, miután az Archeogenetikai Laboratóriumot leválasztották a BTK Régészeti Intézetről. Célkitűzése, hogy genetikai eszközökkel teljességében feltárja a Kárpát-medence népesedéstörténetét, a régió archaikus és jelen populációit érintő kutatási programok megvalósításával. A BTK Régészeti Intézete, Magyar Őstörténeti Kutatócsoportja és az ELTE, PPKE Régészettudományi Intézetei mellett több hazai és külföldi intézménnyel együttműködve, nemzetközi kapcsolatrendszerben is kutatja a régió és Eurázsia más archaikus és mai népességeinek genetikai kapcsolatrendszerét, teljes genomok elemzésén keresztül. A teljes genetikai információ a populációk szintjén túl az egyéni genetikai jellegek és kapcsolatrendszerek feltárását is lehetővé teszi, mellyel az intézet kiszolgálja a társtudományok specifikus kérdéseit is, interdiszciplináris kutatói együttműködések keretében.

A BTK Archeogenomikai Intézet 2021. november 30-án megtartott bemutatkozó konferenciájának előadásai:

Molnár Antal, a BTK tudományos főigazgató-helyettesének köszöntője


Szécsényi-Nagy Anna: Az Archeogenomikai Intézet bemutatása


Heltai Botond: Betekintés az Archeogenomikai Intézet munkájába és laboratóriumaiba


Gerber Dániel: Biorégészeti esettanulmányok a Dunántúl Kr.e. 4-3. évezredeiből


Mende Balázs Gusztáv: A “HistoGenes” ERC program, mint logisztikai kihívás


Szeifert Bea: A Volga-Urál vidék magyarokhoz köthető csoportjainak és a Kárpát-medence középkori lakosságának genetikai vizsgálatai


Fóthi Erzsébet: Molekuláris antropológiai kutatócsoport programjának bemutatása