2022. március 8-10-e között Magyarország díszvendégként (fókuszországként) vett részt a török Kulturális és Turisztikai Minisztérium támogatásával és a Török Könyvkiadói Szövetség által szervezett 7. Istanbul Fellowship programon, melyhez a több mint 100 török kiadó mellett a 72 országból 555 kiadó csatlakozott offline és online formában. A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, Isztambul koordinálásával a helyszíni magyar stand kínálata mellett a magyar könyvkultúra képviselői, kiadók, irodalmi szervezetek és a Petőfi Kulturális Ügynökség képviselőin túl főigazgatói szinten képviseltette megát az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont, hazánk legnagyobb tudományos kiadója is.  


20220308 110048

A 2022. 03.08-án tartott megnyitó keretében beszédet mondott a Török Könyvkiadói Szövetség elnöke, Mehmet Burhan Genc, a Török Iparkamara elnökhelyettese, Israfil Kurulay, Mátis Viktor nagykövet, a Nemzetközi Kiadói Szövetség elnöke, Bodour Al Qasimi, valamint a szervező Kulturális és Turisztikai Minisztérium miniszter-helyettese, Ahmet Misbah Demircan. Mátis Viktor nagykövet beszédében kiemelte, hogy Magyarország számára valóban nagy megtiszteltetés a programon való díszvendégség, és bátorította a kiadókat, hogy a 2024-re tervezett magyar-török kulturális évadra minél több magyar könyvvel jelenjenek meg a török piacon.

Közvetlenül a megnyitóünnepség után került sor arra a panelbeszélgetésre, melyen Tasnádi Edit műfordító moderálása mellett Tóth Krisztina író és Balogh Balázs, az ELKH BTK főigazgatója beszéltek a hazai irodalmi és tudományos könyvkiadásról. Balogh Balázs bemutatta az ELKH BTK, mint a hazai tudományos könyvkiadás legnagyobb szereplőjének portfólióját, szerepét, illetve támogatási rendszerét. A nagyszámú közönség előtt lezajlott beszélgetést követően jelképes szalagátvágással nyílt meg hivatalosan a program.

fodor pal tasnadi edit balogh balazs btkFodor Pál, Tasnádi Edit és Balogh Balázs

Az egész hetes irodalmi programsorozat részeként 2022.03.08-án este a Magyar Kulturális Központ egy fogadás keretei között tartott könyvtár-névadó ünnepséget. A könyvtárat Karácson Imréről, a tragikus sorsú magyar levéltárosról nevezték el, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a magyar kutatók törökországi levéltári kutatásainak megalapozásában. Az eseményen beszédet tartott Fodor Pál turkológus-történész, az ELKH BTK címzetes főigazgatója, Mátis Viktor nagykövet és Ahmet Misbah Demircan miniszter-helyettes.

2022.03.09-én rendezték meg a program gálaeseményét, melynek a nemrég megnyitott isztambuli Atatürk Kulturális Központ (Operaház) adott helyet. Az esemény keretében műfordítókat és kiadókat díjaztak. A kiadói programsorozat életműdíját Tasnádi Edit turkológus-műfordító kapta, akinek Mehmet Nuri Ersoy miniszter adta át a díjat. Tasnádi Editnek a BTK kiadójánál jelent meg 2021-ben, Kúnos Ignác Ezeregy nappal meséi címmel lejegyzett népmesefordítása. A díjátadóval együtt egy rövid filmet is levetítettek, melyben Tasnádi életművét, ezáltal pedig a magyarországi turkológiát, műfordítást és könyvkiadást ismerhette meg jobban a közel 1000 fős, nemzetközi közönség. 

img 20220308 wa0006 2

A hivatalos programsorozat alatt egy magyar díszvendégségi stand üzemelt a helyszínen, melyen könyvek, kiadványok és brossúrákon keresztül áttekintést kaphattak az érdeklődők a BTK idegennyelvű könyvkiadásáról.

Bár nem szorosan a kiadói program részeként, de ahhoz kapcsolódva, 2022.03.12-én Fodor Pál turkológus-történész volt a vendége a TRT1 közszolgálati csatorna szombat esti történelmi témájú beszélgetős műsorának, a Gündem Ötesinek. Az átlagosan mintegy 1 millió nézőt vonzó program keretében szó esett Fodor három törökül is megjelent könyvéről, ezen belül is elsősorban a Szigetvárott és Mohácsnál végzett kutatásokról és azok eredményéről, értékeléséről, de emellett Gül baba türbéjéről és a török-magyar kapcsolatokról is.