„Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba...” – mondta Orbán Viktor Ferenc pápánál tett látogatása alkalmából. A magyar kormányfő többek között a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók Archívumában készült, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat által finanszírozott Bartók-összkiadás sorozat egyik kötetét adta ajándékba, derül ki a Vatican News beszámolójából, amely itt olvasható


cq5dam.thumbnail.cropped.750.422Fotó: vaticannews.va

Bartók Béla zeneszerzői munkásságát a kottakiadás terén az a modern kritikai összkiadás mutatja be méltó módon, amelynek elindítását 2015 őszén, a zeneszerző halálának 70. évfordulóján jelentették be. Az összkiadás 48 kötetben jelenik meg és Bartók zeneszerzői életművének egészét teszi nyilvánossá a kutatás és az előadás számára. A sorozat lehetőséget teremt arra is, hogy az előadóművészek részéről nagy érdeklődéssel várt, mind ez idáig kiadatlan fiatalkori művek, valamint ismeretlen műalakok, nem publikált tételek is hozzáférhetővé váljanak. Bár tudományos igénnyel készül, az összkiadás kottafőszövege a gyakorló muzsikálás céljait is kívánja szolgálni. 

Eddig a Kórusművek, a Concerto zenekarra, a Gyermekeknek zongorára, a Zongoraművek 1914-1920, a Mikrokosmos zongorára és a Mikrokosmos zongorára Kritikai megjegyzések kötetek jelentek meg a sorozatban, amelyről bővebben a BTK Zenetudományi Intézet Bartók Béla zeneműveinek kritikai összkiadása című honlapján olvashatnak.