2022. augusztus 31. és szeptember 3. között – 146 év után először – Budapest adott otthont az egyik legrangosabb nemzetközi régészeti konferenciának. A hatvan ország csaknem tizenötezer régészét tömörítő EAA (European Association of Archaeologists/Európai Régészek Szövetsége), amelynek jelenlegi elnöke Bánffy Eszter, a frankfurti székhelyű DAI Römisch-Germanische Kommission főigazgatója, a BTK Régészeti Intézet tudományos tanácsadója, minden évben más európai nagyvárosban rendezi meg éves találkozóját.


2022 09 06 eaa kep1

Az idei, budapesti rendezvény házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Nemzeti Múzeummal (MNM) és a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben rendezte meg a konferenciát. A több mint 2200 regisztrált résztvevőből 1800 személyesen is részt vett a budapesti konferencián, 400-an pedig online követték az előadásokat. A rendezvényen, amelynek idei mottója a „(Re)integration” volt, 194 szekcióban hangzottak el előadások.

A konferencia teljes tudományos programja és az előadások absztraktjai ITT érhetők el.

2022 09 06 eaa kep2(Forrás: EAA Facebook)

A BTK Régészeti Intézet munkatársai számos előadás és poszter prezentáció szerzőjeként, társszerzőjeként, illetve szekciók szervezőjeként vagy társzervezőjeként vettek részt a konferencián, amelyről bővebben az intézet honlapján itt olvashatnak.