Az MTA BTK „Lendület” Tíz Generáció Kutatócsoport paraszti egodokumentum-gyűjtő munkacsoportja (Adamecz Szilvia, Csikós Gábor, Ispán Ágota LídiaSzulovszky János) összeállította a magyar nyelven megjelent egodokumentumok annotált bibliográfiáját.  A bibliográfia jelenleg 246 tételt tartalmaz, s a tervek szerint folyamatosan bővül. Az egyes egodokumentumokban előforduló fontosabb településeket Mikle György térképen is megjelenítette.


terkep

Az egodokumentum-gyűjtő munkacsoport azért jött létre, hogy feltárja a parasztság köréből származó, azok életéről közvetlenül valló szövegeket. A kutatás három fázisban zajlott. A nyomtatásban megjelent szövegek összegyűjtése során a kutatók tágabb merítést alkalmaztak: igyekeztek minden, a parasztsággal kapcsolatos egodokumentumot (napló, visszaemlékezés, önéletírás, levél) felderíteni.

A második szakaszban, a szövegek elolvasása és annotálása során ez a lista szűkült: csak azokat a szövegeket tartották benn, amelyek írója paraszti sorban maradt. Maradtak viszont a listán olyan dokumentumok is, amelyek bár nem paraszti szerzők alkotásai, mégis hitelesen közvetítenek a vidék életéről, a paraszti gyermekkorról. Az annotálás során jelezték az adatközlő nemét, foglalkozását, vallását, illetve azt is, milyen időszakra vonatkozik a jelzett egodokumentum. Feltüntették továbbá, hogy az életút mely szakaszáról számol be és hogy megjelennek-e a paraszti társadalmat átformáló események (pl. világháború, kollektivizálás) vagy folyamatok (például mobilitás). A közzétett honlapon kulcsszavak alapján kereshetünk, s már ezáltal is felvázolhatók egyes történések előfordulásának regionális különbségei, illetve azonosságai.

A projekt harmadik fázisában térképre kerültek a dokumentumokban részletesebben tárgyalt települések: a térkép pontjainak nagysága tájékoztat az adott településhez köthető egodokumentumok számáról.

Látható, hogy a kutatás jelen állása szerint Erdély felül-, az Alföld középső része pedig alulreprezentált. A remények szerint a kutatás következő szakaszában nemcsak újabb tételekkel gazdagodhat az adatbázis, de szövegbányászati módszerrel megkezdődhet a forráskorpusz rejtett mintázatainak feltárása is.