Az Indiana University Press kiadásában 2021-ben látott napvilágot a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója és a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza angol nyelvű monográfiája. A Hungary between Two Empires 1526–1711 című kötet amerikai bemutatóját 2022. szeptember 20-án tartották Bloomingtonban, az Indiana Universityn, ahol Pálffy Géza bevezető előadása után Charles Ingrao és Kaya Şahin professzorok, a Habsburg Monarchia és az Oszmán Birodalom szakértői mutatták be a kiadványt – mindketten hiánypótló, komplex szemléletű alapmunkának nevezve azt.


palffy geza amerikai konyvevelPálffy Géza Hungary between Two Empires 1526–1711 című kötetével

A Bloomingtonban kiadott kötet az Indiana University professzora és a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, Borhi László által szerkesztett új magyar történeti sorozat (Studies in Hungarian History) nyitódarabja. Az igényes angol fordítás David Robert Evans munkáját dicséri. A monográfia a három részre szakadt Magyarország 1526 és 1711 közötti történetét – a 19–20. század különféle romantikus és nemzeti narratívái helyett – mindenekelőtt a két korabeli birodalom, az Oszmán Birodalom és a Habsburg Monarchia keretében és határán, a nemzetközi folyamatok és különféle alapvető kihívások, kényszerpályák, pozitív és negatív változások ismeretében vizsgálja.

az indiana university egyik fobejarataAz Indiana University egyik főbejárata

A magyar történelem egyik legkritikusabb, politikai, igazgatási, etnikai és társadalmi szempontból egyaránt sorsfordító időszakát a szerző szerint csak így érthetjük és ítélhetjük meg a korábbiaknál reálisabban. Emellett a kötet tudatosan törekszik a 16–17. század komplex bemutatására, a politika- és hadtörténet mellett részletesen elemzi a korszak legfőbb társadalmi, gazdasági, etnikai, egyházi-felekezeti, nyelvi-irodalmi és kulturális jelenségeit és változásait, amelyek még európai viszonylatban is figyelmet érdemelnek. A könyv kemény- és puhatáblás kiadásban egyaránt megjelent – az amerikai kontinensen itt, Európában és Ázsiában pedig itt rendelhető meg.

indiana university 1Pad az Indiana Universityn

A nemzetközi olvasóközönséget a kötetben mintegy félszáz illusztráció, több mint egy tucatnyi térkép (a BTK Történettudományi Intézet munkatársa, Nagy Béla munkái, amelyek jelentőségét Ingrao professzor a bemutatón külön is méltatta), közel félezer tételes válogatott bibliográfia, valamint történeti kronológia, glosszárium, illetve uralkodó- és főméltóság-jegyzékek segítik. A kiadó honlapján (a Praise fül alatt) a munkát olyan világhírű professzorok ajánlják, mint Robert J. W. Evans, Howard Louthan, Nicolette Mout, a bloomingtoni eseményen is résztvevő Charles W. Ingrao és Graeme Murdock. A könyv világszerte szélesebb körben segíteni kívánja a mohácsi csata és a szatmári béke közötti magyar történelem alaposabb és objektívabb megismerését. Ezt az eddigi több mint féltucat recenzió is jelentős mértékben elősegíti, amelyek mindannyian elismerő módon szólnak a kötetről.

a koronazasos eloadas hirdetese az egyetemenAz An Old Realm in a New Monarchy: Habsburg Coronations in Early Modern Hungary című előadás hirdetése az Indiana Universityn

A könyvbemutató másnapján, 2022. szeptember 21-én az Indiana Universityn Pálffy Gézának lehetősége nyílt „Lendület”-kutatócsoportja legfőbb eredményeinek bemutatására is. Milyen új forrásanyagot sikerült feltárni Európa különböző levéltáraiban a kora újkori magyar koronázási szertartásokra vonatkozóan? Hogyan őrizte meg a késő középkori hagyományokat a magyar politikai elit, és ennek mi volt a hosszú távú jelentősége? Milyen változásokat hozott a ceremóniákon a Magyar Királyság csatlakozása a közép-európai Habsburg Monarchiához 1526 után? Végül milyen hatalmi, ceremoniális és szimbolikus politikai küzdelem zajlott a 16–18. századi magyar uralkodókoronázásokon? Az An Old Realm in a New Monarchy: Habsburg Coronations in Early Modern Hungary című nagyelőadás elsősorban ezeket a kérdéseket vizsgálva szemléltette a kutatócsoport eddigi legfontosabb felfedezéseit.


A cikkben szereplő valamennyi kép a szerző tulajdona.