A Bergeni Egyetem és az intézményben működő Humans and materiality kutatócsoport nemzetközi régészeti konferenciát rendezett a norvégiai Bergenben 2022. szeptember 15–17. között, Human Agency and Global Challenges: Re-Centering Social Change in Archaeology címmel. A BTK Régészeti Intézet korai földművelő társadalmakat kutató munkatársai, Oross Krisztián, Jakucs János és Marton Tibor Community dynamics in 6th millennium cal BC western Hungary címmel mutatták be dél-dunántúli eredményeiket a Bryggens Museum auditórumában.


2022 09 27 human konf cimlap

A konferencia központi kérdésköre a gyors társadalmi változások, az ellenállóképesség, a kihívásokra adott egyéni és közösségi válaszok, valamint az emberi közösségek adaptációinak régészeti módszerekkel való kutathatósága volt.

A rendezvénynek az adott különös jelentőséget, hogy skandináv, dél-európai és közép-európai kutatók egymástól távol eső régiókban végzett kutatások tapasztalatait tudták megosztani a fenti tematika mentén. A szervezők egyúttal túlléptek számos megszokott rendezőelven is, például az előadások vizsgált terület és korszak szerinti csoportosítása helyett a módszertani alapokon szerveződő szekciókat részesítették előnyben.