2022. szeptember 29. és október 2. között immáron 27. alkalommal rendezték meg a Millenárison a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amely térségünk meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A rendezvényen a Bölcsészettudományi Kutatóközpont is számos programmal és kötettel várta az érdeklődőket.


konyvfeszt3Bardi Betty, Hézser Judit, Székács Miklós

2022. szeptember 30-án, pénteken délelőtt Gulyás Borbála, Mikó Árpád és Ugry Bálint szerkesztők közreműködésével mutatták be a Reneszánsz és barokk Magyarországon. Művészettörténeti tanulmányok Galavics Géza tiszteletére I-II. című kötetet. A Festschrift Galavics Géza  a magyarországi művészet történetének kiemelkedő kutatója, a BTK Művészettörténeti Intézet senior munkatársa – egyedülálló kutatói pályája előtt tiszteleg. A kétkötetes, gazdagon illusztrált, színes kiadványban több mint harminc művészettörténész tanulmánya olvasható a hazai reneszánsz és barokk művészet legújabb kérdéseiről.

Aznap délután Baráth Magdolna (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára), Takács Róbert (Politikatörténeti Intézet), a Múltunk folyóirat főszerkesztője, Kalmár Melinda (Szegedi Tudományegyetem, Jelenkortörténeti Tanszék), Mitrovits Miklós (BTK Történettudományi Intézet) részvételével és Vörös Szabolcs (VálaszOnline) moderálásával beszélgettek a Magyarország külkapcsolatai 1945 után című kiadványról – amelynek szerzői a kétoldalú viszonyrendszert komplex módon, a politika, a gazdaság és a kultúra szféráját egyaránt vizsgálva igyekeznek bemutatni–, valamint az Ukrajnában történő háború geopolitikai előzményeiről történeti megközelítésben.  

konyvfeszt9

Később A Balkán határok nélkül című beszélgetésre került sor a BTK Történettudományi Intézet munkatársai: Bíró László, Csaplár-Degovics Krisztián és Demeter Gábor részvételével. A program keretében a hallgatóság az intézet Délkelet-Európa Története osztályának kutatási területeivel és a legutóbbi évek publikációs tevékenységével ismerkedhetett meg. A térséget a középkortól a 20. századig vizsgáló kutatásokban az ellentétes nézőpontokat szembeállító országmonográfiák és intézménytörténetek, valamint a „közfeladatok” mellett a hagyományos diplomáciatörténeti kutatások és forráskiadások is megmaradtak, de a balkáni kutatások egyre inkább beágyazódnak az Osztrák-Magyar Monarchia balkáni viszonyrendszerébe, s előtérbe került a birodalomkutatás a módszertani megújulással együtt. Ezt a bővülő bilaterális kapcsolatok mellett (Bulgária, Észak-Macedónia, Horvátország) a széles nyelvi (horvát, bolgár, albán, szerb) és újszerű módszertani spektrum is lehetővé teszi.

Az ismeretlen Alföld című kötetet Szilágyi Zsolt (Debreceni Egyetem), Kövér György (ELTE BTK) és BTK Történettudományi Intézettől Demeter Gábor, Horváth Gergely Krisztián, Gyáni Gábor mutatta be 2022. október 1-jén, szombaton délelőtt. A könyv nem a megszokott képét nyújtja az alföldi tájnak. Lapjain olyan, egymás mellé illesztett "röntgenfelvételek" sorakoznak, melyeken keresztül feltárulhat részben a századfordulós, részben a két világháború közötti trianoni Alföld eddig sok tekintetben ismeretlen anatómiája. Azok a gazdasági-társadalmi-földrajzi szövetek (struktúrák) válnak érzékelhetővé - a kvantitatív történetírás módszereivel -, amelyek korábban rejtve maradtak. 

konyvfeszt13

2022. október 2. vasárnap pedig a Szent Koronáról és a magyar uralkodókoronázásokról szóló új könyveket ismerhette meg a közönség Pálffy Géza, Katona Csaba és Tóth Gergely segítségével.

A könyvbemutatón a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport alábbi köteteit ismertették:

  • Révay Péter: A Magyar Királyság birodalmáról és Szent Koronájáról szóló hét század (De monarchia et Sacra Corona regni Hungariae centuriae septem). Közread. Tóth Gergely (et al.). I–II. kötet, 1344 oldal, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2021.
  • Tóth Gergely: Szent István, Szent Korona, államalapítás a protestáns történetírásban (16–18. század). 236 oldal, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2022. (2. kiadás)
  • Pálffy Géza: A Magyar Királyság és a Habsburg Monarchia a 16. században. 564 oldal, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2022. (3. kiadás)
  • János M. Bak - Géza Pálffy: A Crown and Coronation in Hungary 1000–1916 A.D. 264 oldal, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2020.
  • Dominkovits Péter - Katona Csaba - Pálffy Géza (szerk.): Amikor Sopronra figyelt Európa. Az 1625. évi soproni koronázó országgyűlés. 568 oldal, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2021.

Bővebb információ a kötetekről itt található.

szent korona bemutato nkf 2

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról készült fotóinkat az alábbi galériában tekinthetik meg:
Fotók: Bardi Betty és Detre András