Az Országos Széchényi Könyvtár kiadásában 2021-ben jelent meg az „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei. Sound Recordings of the 1938 International Eucharistic Congress című kötet, amelyet Szabó Ferenc János, a BTK Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumának tudományos munkatársa szerkesztett. A kiadvány elnyerte az Association for Recorded Sound Collections (ARSC) 2022. évi díjai között a Best Historical Research on General Recording Topics kategóriában a „Best Discography” díjat, ami magyar zenetörténész és zenei könyvtáros szakmának egyaránt komoly nemzetközi elismerés és egyedülálló eredmény a magyar hangfelvétel-történeti kutatások területén.


eritis mihi testes konyvborito tervezte vincze judit oszk

A magyar és angol nyelvű kötetben a Zenetudományi Intézet két kutatója Szabó Ferenc János és B. Kaskötő Marietta tanulmányai mellett a fennmaradt hangfelvételek listája is szerepel, s a kötet CD-melléklete válogatást tartalmaz a hangfelvételekből. A hangfelvételekkel kapcsolatos munkát – összeállítás, digitalizálás, restaurálás - az OSZK munkatársai Dede Fruzsina, Illyés Boglárka, Solymosi Ákos végezték Szabó Ferenc János közreműködésével

A kötetről:

Hasonlóan a 2021-ben Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz az 1938-as rendezvény is kiemelkedő eseménynek számított a hazai közéletben. A kötet tanulmányait olvasva és a hangzómellékleteket hallgatva bepillantást nyerhetünk az akkori kongresszus hangulatába. A kötet szerzői az illusztrációkra is nagy hangsúlyt fektettek, ugyanis a kiadvány gazdag képes melléklettel rendelkezik. Kották, plakátok, lemezcímkék, fényképek színesítik a kétnyelvű tanulmányok és zenei emlékek alkotta összképet.

Háromféle hangzó dokumentumtípus is megőrizte a kongresszus eseményeit: kereskedelmi forgalomba került gramofonlemezek, a Magyar Rádió stúdiófelvételei, valamint rádióközvetítések röntgenlemezre rögzített privát hangfelvételei is fennmaradtak. A három típus három különböző nézőpontból mutatja be az eucharisztikus kongresszust. A Radiola-lemezek az előkészületeket támogatták, a Magyar Rádióban felvett és lemezre vágott stúdiófelvételek a rádió Hangmúzeumának történeti felvételeit gazdagították, míg az élő hangközvetítések privát rögzítései pillanatfelvételként őrizték meg a kongresszus eseményeinek hangulatát. Amint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok sorozata 2021-ben tért vissza Budapestre, úgy az 1938-as esemény archív hangdokumentumai is 2021-ben kerültek első ízben nyilvánosságra.

A jelölésről és a kötetről bővebben az OSZK honlapján található információ.

A hivatalos sajtóközlemény és a díjazottak teljes listája ide kattintva olvasható.