Farkas András Budapest – Varsó – Párizs: Az angyalföldi nejlonbortól a bordói eleganciáig című önéletrajzi visszaemlékezésének ünnepélyes bemutatóját 2022. október 4-én tartották a budapesti Francia Intézetben, ahol a kötet sajtó alá rendezője, Újváriné Tüskés Anna, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa tartott bevezetőt, majd a szerző beszélt életének tanulságairól és könyvének keletkezéséről.


tuskesa farkasandras konyvbemutato1

A kötet 2022-ben jelent meg a Bölcsészettudományi Kutatóközpont gondozásában, és ugyanebben az évben fracia nyelven is publikálta az emlékiratokat a párizsi Edilivre kiadó. Farkas András önéletírása a jelentős történelmi események bemutatása és transzkulturális megfigyeléseinek összefoglalása mellett számos időszerű kérdést is felvet.

tuskesa farkasandras konyvbemutato2

Farkas András műve a hibrid önéletrajzok típusába sorolható. Egyrészt beletartozik az önéletírás klasszikus hagyományába, mivel a 20. század több nagyhatású történelmi eseményének – Budapest ostroma, az 1956-os nyári egyiptomi és őszi magyarországi események, az 1968-as diáksztrájkok, a vasfüggöny leomlása – elbeszélésével bemutatja a személyiség alakulásának történetét. Emellett található benne családtörténet, társadalomrajz és a történelmi, politikai, kulturális kontextusok elemzése. Másrészt nagy szerepet játszik benne a törekvés az önelemzésre.

tuskesa farkasandras konyvbemutato

Az önéletírás a magyar és francia társadalmat, gazdaságot és geopolitikát vizsgáló transzkulturális megfigyelések mellett gasztronómiai és borászati leírásokat is tartalmaz: utazásokat a pájstlitól a grillezett nyelvhalhalfiléig, a hamis grúz konyaktól a New York állami Château Liberté boráig. Számos időszerű társadalmi, morális, etikai kérdést vet fel: így például azt, hogy jó döntés-e az emigráció, milyen társadalmi és egyéni magatartás várható a befogadó részéről, melyek a sikeres beilleszkedés összetevői, milyen az igazságos haszon- és veszteségelosztás a kereskedelmi vállalkozásokban.

Újváriné Tüskés Anna bevezetője és Farkas András beszéde letölthető.


Újváriné Tüskés Anna szeptember folyamán még további rendezvényeken is részt vett:

francia cseh kapcsolatok tuskesanna20220916 19a

2022. szeptember 16–19. között VIIIe colloque interdisciplinaire: Rencontres franco-tchèques au fil du temps [VIII. interdiszciplináris konferencia: Francia–cseh találkozások az idők folyamán] címmel rendezett konferenciát a České Budějovice-i Dél-Csehországi Kutatókönyvtár és a České Budějovice-i Egyetem Romanisztika Tanszéke. A háromévente tartott vándorgyűlésen Újváriné Tüskés Anna a Notre Dame apácák 1747-ben alapított pozsonyi internátusának francia olvasmányairól tartott előadást.

A rendezvényről bővebben a BTK Irodalomtudományi Intézet honlapján olvashatnak.


image 2022 09 23 at 21.34.32

Nemes Nagy Ágnes Les Chevaux et les Anges [A lovak és az angyalok] című francia–magyar kétnyelvű antológiájának ünnepélyes bemutatóját 2022. szeptember 23-án tartották a budapesti Francia Intézetben kerekasztalbeszélgetés keretében, ahol a kötet sajtó alá rendezője, Újváriné Tüskés Anna beszélt a könyv keletkezéséről, kiadástörténetéről.

A bemutatóról készült beszámoló a BTK Irodalomtudományi Intézet honlapján elérhető.