Milyen történeteket gyűjtenek a kutatók Kalotaszegen? Hogyan alakult a Kárpát-medence genetikai térképe? Hol találhatók a könyvillusztrátorként jól ismert Hincz Gyula faldíszítményei, azaz muráliái? Milyen értékes dokumentumokat láthatunk a Zenetörténeti Múzeum új Bartók-kiállításán? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának hetedik részében, amely már elérhető YouTube-csatornánkon is.


Az adásban Balogh Balázs igazgató, a BTK főigazgatója bemutatja BTK Néprajztudományi Intézetet, amelynek feladata, hogy alapkutatásokat végezzen a magyarság és a magyarországi nemzetiségek szellemi és tárgyi kultúrája, mentalitás- és társadalomtörténete témakörökben. Balogh Balázzsal ebben az epizódban nemcsak a kutatóházban, hanem a paraszti népművészet csúcsának tekinthető Kalotaszegen is találkozunk. Az adásban az emblematikus erdélyi néprajzi táj kutatásáról Fülemile Ágnessel, az intézet tudományos főmunkatársával, osztályvezetőjével együtt beszél.

Hincz Gyula a 20. századi magyar képzőművészet egyik legjelesebb festője és grafikusa. A Weöres Sándor Bóbitájának illusztrátoraként is jól ismert művész gyönyörű faldíszítményeket, muráliákat is készített, amelyeket Dudás Barbara, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos segédmunkatársa mutat be.

Fóthi Ábel tudományos munkatárs és Kovács Alexandra laboratóriumi asszisztens, a BTK Archeogenomikai Intézet munkatársai a Kárpát-medence genetikai feltérképezését és a molekuláris antropológiai kutatásokat ismertetik a Magyar Természettudományi Múzeum – a világon szinte egyedülálló – embertani tárában.

Az elmúlt években újabb értékes dokumentumok kerültek a BTK Zenetudományi Intézet Bartók Archívumába két hegedűművész hagyatékából. (Bartók Béla Székely Zoltánhoz írt kiemelkedő kulturális értékű leveleiről itt írtunk.) Ezeket mutatja be a Zenetörténeti Múzeum új kiállítása, amelyről Vikárius László tudományos főmunkatárs, osztályvezető, Somfai László, az MTA rendes tagja, valamint Németh Zsombor tudományos segédmunkatárs, a Bartók Archívum kutatói beszélnek – a Bartók-összkiadás kötetei mellett – a Penna magazin legújabb részében.

A korábbi epizódok itt érhetők el.