2022. szeptember 22-én és 23-án rendezték meg Pescarában, a Gabriele d’Annunzio Egyetem konferenciatermében a Levantine sociabilities in Europe in Giacomo Casanova’s time: spies, impostors, courtesans and men of culture / Les sociabilités levantines en Europe à l’époque de Giacomo Casanova: espions, imposteurs, courtisans et hommes de culture című nemzetközi interdiszciplináris konferenciát, amelynek témája a 18. században a levantei térségben tevékenykedő európai személyiségek történetének összehasonlító vizsgálata volt. A BTK Történettudományi Intézetet a rendezvényen Tóth Ferenc tudományos tanácsadó képviselte, aki 2022. szeptember 22-én tartott előadást a témához kapcsolódó kutatásairól.

tothferenc olaszorszag2022

Előadásának első részében a 18. századi franciaországi magyar emigráció két tagjának, François és André de Tott huszártisztek és ágensek Giacomo Casanovával való kapcsolatait és a levantei titkos diplomáciában játszott szerepüket mutatta be. A testvérpár idősebbik tagja André de Tott neve elsősorban Giacomo Casanova emlékiratainak köszönhetően maradt fenn, akivel szoros baráti kapcsolatokat ápolt. Testvéröccse a francia szolgálatban tevékenykedő magyar származású diplomata a 18. század második felében több küldetést is végrehajtott a Földközi-tenger keleti területein, 1777-78-ban pedig a levantei francia kirendeltségek főellenőreként az egész régiót bejárta. Ez utóbbi küldetése során tevékenyen hozzájárult egy Egyiptom elfoglalására irányuló francia haditerv előkészítéséhez.

Az expozé második részében kollégánk François de Tott a gondozásában kiadott visszaemlékezéseiben található levantei útjairól szóló beszámolóit és az Oszmán Birodalom e területein élő népek jellegzetességeit összefoglaló leírásait mutatta be. 

A konferencia programja itt olvasható.


Tóth Ferenc következő előadására nem sokkal később szintén Olaszországban, Rómában került sor, október 6-án, az Università di Roma „Tor Vergata” és a Fondazione Camillo Caetani című nemzetközi workshopján, ahol az Esterházy-család francia ágával kapcsolatos kutatásait osztotta meg a hallgatósággal.

Mint ismeretes, Esterházy Antal (1676-1722) II. Rákóczi Ferenc generálisaként követte a bujdosó fejedelmet a törökországi emigrációba, az ő fia, Esterházy Bálint József (1705-1743) pedig 1721-ben belépett a francia királyi hadsereg szolgálatába. Hamarosan saját huszárezredet alapított, majd 1740-ben családot alapított. Fia Ladislas Valentin Esterhazy fényes karriert futott be az ancien régime végén, majd a forradalom alatt emigrációba kényszerült. Utódaival a család francia ága kihalt. Az Esterházy név mégis fennmaradt a 19. századi Franciaroszágban is, mivel Ladislas Valentin Esterhazy nővérének természetes gyermekének leszármazottai ismét felvették e patinás magyar arisztokrata nevet a Walsin családnevük mellé. Többen közülük, mint például Jean-Louis-Marie-Ladislas (1804-1871) és Louis-Joseph-Ferdinand (1807-1857) Walsin-Esterhazy a francia hadseregben magas főtiszti rangot értek el. Az utóbbi fia, Ferdinand Walsin-Esterhazy (1847-1923) neve elsősorban a Dreyfus-ügyben játszott dicstelen szerepe miatt vált híressé. 

A rendezvény meghívója itt tekinthető meg.