A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban 2022. november 3-án került sor AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 díjak átadására. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A virtuális kiállítás kategóriában a Magyar Nemzeti Múzeum és a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport közös interaktív virtuális családtörténeti kiállítása, a Sorsfordító nyerte el Az Év Kiállítása 2022 kitüntetést.


313043405 10158500080847016 8650508253953843557 n

A Sorsfordító interaktív virtuális családtörténeti kiállításban a látogató az élet hét állomását végigjárva „öregedhet meg”, ugyanis egy 17. századi arisztokrata vagy egy 18. századi polgár bőrébe bújva találja magát szemben a korszakra jellemző mindennapos problémákkal és családtörténeti eseményekkel. Eközben a nagy életszakaszok végén vagy a Szerencse kerekével fordul a játékos sorsa, vagy maga dönt arról, hogyan halad tovább.

A látogató újjászülethet mint csecsemő; lehet játékos kisgyermek; ha felépül a gyermekbetegségekről, serdülőként folytatja életét. Ifjúként a családalapítás, a pályaválasztás nehéz kérdéseivel kell megbirkóznia, amelyeken túljutva, megállapodva haladhat tovább a kiszabott úton: lehet akár hittérítő szerzetes vagy hős hadvezér; családjáért imádkozó apáca vagy gondoskodó édesanya. Végül, ha megéri, megöregszik, majd ha sikerül eljutnia a hetedik állomásig, megvénülve búcsúzhat a földi világtól.

evkiallitasa2022

A hősök és hősnők, akiknek alakját a játék során magukra ölthetik, kitaláltak, de történeteik egykor élt emberek hiteles életrajzain alapulnak. A Sorsfordító kiállítás egy újfajta kísérlet, amely egyesíti magában a számítógépes játékok és a virtuális kiállítások jellemzőit. A játék során látható mintegy 500 műtárgy több mint 50 intézményből származik. A beillesztett, fülhallgató ikonnal jelölt hangfájlok révén korabeli éndokumentum-részletek (levelek, naplók, emlékiratok) és dallamok is meghallgathatók.

img 9501

A kiállítás szakmai kurátora Orgona Angelika (MNM) és Simon Katalin (BFL). Az arculat és látvány Györffy Anna munkája. A projekt 3D tervezője Vigh Zoltán (MNM). A képszerkesztő Szerdahelyi Orsolya (MNM) és Adamecz Szilvia (BTK). A zenei szerkesztő Csörsz-Rumen István (BTK ITI). A projekt koordinátorai pedig Bódai Dalma (MNM), Bérczes Zsigmond (MNM) és Szilágyi Adrienn (BTK TTI). A kiállítást megvalósító munkatársak mellett az együttműködő partnerek listája itt olvasható.

A kiállítás ezen a linken érthető el.