Hogyan élhettek az első földművelők a Dunántúlon? Miként kutathatók a népmesék? Milyen új eredményei vannak a mohácsi csata kutatásának? Mit gyűjt a Magyar Filozófiai Archívum? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ a Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának nyolcadik részében, amely már elérhető YouTube-csatornánkon is.


Az adásban Schmal Dániel igazgató bemutatja a magyar és egyetemes filozófiatörténetet, filozófiai kultúrát és nyelvet is kutató BTK Filozófiai Intézetet. Varga Péter András, az intézet tudományos főmunkatársa pedig a Magyar Filozófiai Archívum gyűjteményét ismerteti.

Az epizódban a BTK Régészeti Intézet tudományos főmunkatársai, Oross Krisztián és Marton Tibor osztályvezető beszélnek annak a kutatócsoportnak a munkájáról, amely a korai földművelő társadalmakkal foglalkozik, és azt vizsgálja, hogy miként vált a közösségek vadászó, gyűjtögető életmódja élelemtermelővé a Kárpát-medencében.   

Az adásban Domokos Mariann, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa segítségével betekintést nyerhetünk a magyar népmesék kutatásának folyamatába a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárában.  

A Penna magazin nyolcadik részében szó lesz még a mohácsi csatáról is. Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója, a BTK Történettudományi Intézet kutatóprofesszora összefoglalja a Mohács 1526–2026: Rekonstrukció és emlékezet projekt eredményeit, míg Papp Júlia, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa áttekinti a csatáról készült különböző képeket és ábrázolásokat.

A korábbi adások itt érhetők el.