Gr. Mikó Imre-emléklapot adományozott az Erdélyi Múzeum-Egyesület Zsoldos Attila, a BTK Történettudomáyi Intézet kutatóprofesszora részére jelentős kutatói tevékenysége, valamint az EME keretében folyó forrásfeltáró munka támogatásának elismeréséül.


2022 11 18 miko plakett zsoldosBitay Enikő, Zsoldos Attila és Bogdándi Zsolt. Fotó: Pakó László

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2022. november 18-án nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 21. fórumának megnyitóján.

Zsoldos Attila egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem levéltár–történelem szakán végezte. Ezt követően az ELTE Történelem Segédtudományai Tanszékén dolgozott, majd 1994-től a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa lett, ahol az intézet Középkori Osztályát is vezette. Ma is az intézetben (amely már Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet néven működik) dolgozik mint kutatóprofesszor. 2010-ben az MTA előbb levelező, majd 2016-ban rendes tagjává választotta, 2017-től pedig a Filozófiai és Történettudományi Osztály elnöki tisztét tölti be. Az Árpád- és az Anjou-kor történetével, középkori forrásainak feltárásával és kritikájával kapcsolatos eredményei meghatározóak a magyar történetkutatásban, és nemzetközi szinten is elismertek. Emberi és tudósi magatartásával jelentős mértékben hozzájárult egy új, a középkorkutatást magas szinten művelő kutatónemzedék kineveléséhez és fenntartásához.

Az átadásról megjelent cikk az Erdélyi Múzeum-Egyesület honlapján itt olvasható.