2022. november 24-én rendezte meg a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete és Néprajztudományi Intézete a Lajtha László írásai című kiadvány bemutatóját. 


A Berlász Melinda és munkatársai, Biró Viola és Ozsvárt Viktória közreadásában megjelent kétkötetes kritikai kiadásban a zeneszerző és népzenekutató összes ma ismert, a nyilvánosságnak szánt írása együtt olvasható.lajtha irasai konyvek

A mintegy száz írás Lajtha László széles körű érdeklődését tükrözi: egyaránt vannak közöttük népzenei, néprajzi, néptáncos, illetve hangszertörténeti témájú tanulmányok, publikált vagy kéziratban maradt előadásszövegek, zenekritikák, könyvrecenziók, ismeretterjesztő zenetörténeti előadások, közéleti megnyilvánulások.

A bemutatót levezető Balogh Balázs, a BTK főigazgatója bevezetőjében kiemelte Lajtha olvasmányos stílusát, és rámutatott a néprajz, népzene, néptánc, sőt általában a kultúra egységét hangsúlyozó Lajtha László gondolatainak aktualitására. 

lajtha btk2

A kötet felépítését, az írások – különösen az eddig nem ismertek – tudományos jelentőségét Riskó Kata, a BTK Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa ismertette. A közreadó Berlász Melinda beszélt az évtizedekig a Néprajzi Múzeumban dolgozó, s az intézményhez őszintén ragaszkodó Lajtha László gyűjtői, lejegyzői, archívumgondozói és kutatásszervező munkájáról, melyeket a zeneszerző saját kutatásai elé helyezett. 

Az alkalmat különösen széppé tette Lajtha egy siratóról írt, angol nyelvű, eddig kiadatlan előadása részletének felolvasása, és az abban bemutatott sirató eredeti hangfelvételének lejátszása. A megindító felvételt követően Balogh Balázs a siratáshoz kapcsolódó kalotaszegi és széki gyűjtési élményeit idézte fel.

lajtha6 btk

Majd hangszeres muzsika zárta az eseményt: Sőregi Anna (ének), Lipták Dániel (hegedű), Árendás Péter (kontra) és Tímár Márton (nagybőgő) válogatást adtak elő Lajtha László – a táncházmozgalom megindulásában is nagy szerepet játszó – széki népzenegyűjtéséből.