Tallián Tibor, a BTK Zenetudományi Intézet volt igazgatója, professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2022. decemberében megtartotta Kodály és a zenetörténet című akadémiai székfoglalóját, amelyről a videófelvétel már elérhető az MTA YouTube-csatornáján.

Tallián Tibor 1946-ban született Salzburgban. 2016 óta az MTA levelező tagja. Az MTA Zenetudományi Intézetben 1972 novemberétől tudományos segédmunkatársként, majd munkatársként, 1995-től tudományos főmunkatársként és igazgatóhelyettesként, 1998 és 2011 között pedig igazgatóként, 2013-tól tudományos tanácsadóként dolgozott. 2016 óta az intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa. A 19. és 20. századi magyar zenetörténet és Bartók életművének, művészetének nemzetközileg is elismert, meghatározó kutatója.

„Az előadás célja volt rekonstruálni Kodály ismereteit, véleményeit, érzeteit az európai zenetörténet ezeréves folyamatáról, eseményeiről, személyiségeiről, stílusairól; amennyiben lehetséges, megvilágítani a zenetörténettel kapcsolatban elfoglalt álláspontjainak ismert vagy feltételezhető forrásait a közel hetvenéves pálya egyes szakaszaiban és – ami ezekkel nagyjából egybeesett –: működésének különböző minőségeiben.” – írta az mta.hu beszámolójában.

A székfoglalóról készült részletes tudósítás, videó és képgaléria a cikkből érhető el.

Címlapkép: mta.hu / Szigeti Tamás