Megjelent a Világtörténet 2023. évi 1. száma. A folyóirat jelen számát a latin-amerikai térség 19–20. századi története vizsgálatának szenteli. Az írások felölelik a kultúra, a vallás és a politika területét, rámutatva a hatalmas területű régió fejlődésének sajátosságaira. A szám szerkesztője Horváth Emőke.

vt 2023 1 borito

Horváth Emőke tanulmánya a magyar tudományos kutatásban kevésbé elemzett kérdést tárgyal, az amerikai Mediterráneum fogalmának értelmezésére, sajátos jellemzőinek bemutatására vállalkozik. Szilágyi Ágnes Judit eszmetörténeti megközelítésben dolgoz fel egy kevésbé ismert témát, a brazíliai pozitivista egyház tevékenységét a 19–20. században. Farkas Dániel a perui származású José Carlos Mariátegui híres folyóiratában, az Amautában megjelent esszéket hármas csoportosításban elemzi: a katolikus egyházat, az őslakosok kultuszait és a protestáns egyházakat érintő írások végkövetkeztetéseit értelmezi. Jancsó Katalin tanulmánya fókuszában a mai Palesztina, Szíria és Libanon területéről Chilébe emigrált közel-keleti bevándorló közösség gazdasági sikereinek, integrálódásának értelmezése áll. Bakó András írása szintén a migráció kérdésével, annak egy másik aspektusával, a bevándorlóknak az adott ország politikai közösségébe történő befogadásával foglalkozik. Zolcsák Attila a chilei hadsereg szerepének átalakulását elemzi a hidegháború kibontakozásának idején: a korszakban megfogalmazott nemzetbiztonsági doktrína ugyanis totális háborút hirdetett a kommunizmussal szemben, egyben új feladatot jelölt ki a hadsereg számára. Krajcsi Sándor Roland Kuba és Algéria kapcsolatát mutatja be a bonyolult nemzetközi viszonyok kontextusában. 1963-ban, az Algéria és Marokkó között kirobbanó háború kezdetén Algéria Kuba segítségét kérte, a kubai segítség megadását több tényező indokolta. Kupi László a Nobel-díjas kolumbiai írónak, Gabriel García Márqueznek Kubához és Fidel Castro személyéhez fűződő kapcsolatát jellemzi. Baranyi Tamás Péter írása abból indul ki, hogy Latin-Amerika története szorosan összefügg az úgynevezett Monroe-elvvel. A tanulmány James Monroe elnök 1823. december 2-i beszédének körülményeit, a korabeli diplomáciai viszonyok kereteit mutatja be.

borító itt látható, a tartalomjegyzék itt, a bevezető pedig itt olvasható. A folyóirat ára 800 Ft, vásárlással, megrendeléssel és előfizetéssel kapcsolatos információk itt találhatók.