Solt-Tételhegy 2005-2Háromesztendei szünet után idén nyáron folytatódtak a solt-tételhegyi régészeti kutatások. Szentpéteri József, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoport (MŐT) munkatársa, a Castrum Tetel Program vezetője irányításával 2013. július 22. és augusztus 16. között négyhetes ásatási szezon kezdődött. A feltáráson közreműködtek az MTA BTK Régészeti Intézet és a MŐT munkatársai: Bajkai Rozália, Langó Péter, Petkes Zsolt, Sudár Balázs, Szabados György, Takács Miklós, Zsidai Zsuzsanna; a kecskeméti Katona József Múzeumból Somogyvári Ágnes és V. Székely György régészek, Guttyánné Hajdrik Gabriella és Vida Ágnes régésztechnikusok; külső munkatársak: Domián Anita és Lantos Andrea régészek. A feltáráson részt vesznek pécsi, szegedi és budapesti egyetemi és PhD-hallgatók, valamint helyi közmunkások Solt Város Önkormányzatának támogatása révén.

Az MTA BTK és a budapesti ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. 2012. évi megállapodása értelmében az itt folyó munkálatok távlati célja egy történelmi emlékpark és kutatóbázis létrehozása.

A Castrum Tetel Program 2007–2009. évi eredményeit az alábbi tanulmány foglalja össze. A most folyó ásatásokról tudósítás jelent meg a kecskeméti Petőfi Népe 2013. augusztus 8-i számában, melyet a lap Bács-Kiskun megyei digitális változata is közölt.

Az ásatással párhuzamosan háromhetes régésztábor működött a Tételhegyen az ÉMI-munkatársak középiskolás korú gyermekei, valamint a solti Vécsey Károly Általános Iskola diákjai és tanárai részvételével.