„Napjainkban újra megjelent a házi kenyér az ételkínálatban. Most úgy tűnik, újabb lendületet vett az otthoni kenyérsütés: az interneten számos formában olvashatók a dagasztás, a kovászkészítés titkai, receptek a szódakenyértől az élesztős kelt tésztán át az öregtésztáig. A hagyományos belenevelődés helyett a blogokból tanulhatóak újra az elfelejtett technikák.”

Báti Anikó, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa a kenyérsütés és -fogyasztás közelmúltjáról és jelenéről írt az intézet honlapján.

 bati 300„A kenyérsütés és -fogyasztás történetében a 20. század legvége új fordulatot hozott: az 1990-es években megjelentek a kenyérsütő gépek a háztartásokban. Ezek használatához számos receptet, szakácskönyvet adtak ki, majd a tudásmegosztáshoz blogok tűntek föl az interneten. A kenyérsütő gépben saját maguk által készített kenyér más minőséget képviselt, mint ami a kereskedelmi kínálatban elérhető volt. A kenyérsütő gép a tésztakészítés, a dagasztás, kelesztés, sütés folyamatát is teljesen automatikusan végzi, nem szükséges hozzá semmilyen előzetes tudás, tanulás. A friss kenyér illata volt a legfontosabb indok az idősebbeknél és a fiataloknál is a vásárláshoz, valamint az egészséges táplálkozásra és az önellátásra törekvés gondolatának megidézése. A friss, gépi kenyérből több fogy, sok háztartásban megnőtt a kenyérfogyasztás, mióta maguk sütnek. A legtöbb helyen azonban a gépi kenyér nem szorította ki teljesen a bolti kenyeret. Mindez a mai, a kereskedelmi kínálatra építő háztartásszervezés napi gyakorlatának ellent mond. Mégis ez egy fontos kezdőlépés volt a kenyérsütés és az eszközkészletének a reneszánszához, a hagyományos sütés emlékeinek felélesztéséhez.

kenyer
FranHogan, CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

Számos gasztro-blogger a házi kenyérsütésre specializálódott. A receptjeiket, tanácsaikat követve sokan igyekeznek megtanulni újra a kelt, kovásszal készült tészták készítését. Míg korábban a fiatalabbak az előző generációtól leshették el a lépéseket, addig most a blogon pontos, mértékegységekkel megadott leírásokat lehet követni. A kenyérsütést azonban nem könnyű elsajátítani, még akkor sem, ha azt fázisfotók, videók is ábrázolják. Van a tudásnak egy olyan szintje, amely csak személyes kontaktus révén adható át, ezért szerveznek tanfolyamokat is a bloggerek.”

A teljes írás itt elérhető.

A témáról bővebben Báti Anikó: Mai menü. Néprajzi tanulmányok a változó táplálkozáskultúráról. [Budapest, 2018] című könyvében is olvashatunk.