A közelmúltban jelent meg a Magyar Zeneszerzők Egyesülete kezdeményezésére összeállított Hungarian Composers című angol nyelvű kiadvány, amely nyolcvanöt, a mai zeneéletben aktívan működő magyar zeneszerző életét és műveinek jegyzékét tárja az olvasóközönség elé. A négyszáz oldalas kötet elsődleges célja a komponisták külföldön való promotálása, s bár a kiadvány nem került kereskedelmi forgalomba, mégis nem csupán a nemzetközi, de hazai érdeklődésre is számot tarthat, már csak azért is, mert a rendszerváltás óta nem jelent meg hasonló, összefoglaló jellegű munka. Éppen ezért a Magyar Zeneszerzők Egyesülete a közeljövőben elektronikus formában is elérhetővé teszi honlapján a kötet tartalmát, s egy folyamatosan bővülő és frissülő adatbázist hoz létre a szerzők munkásságának minél szélesebb körű megismertetése céljából. A kötet tartalmát és felépítését a szerkesztő, Laskai Anna, a BTK Zenetudományi Intézet 20‒21. Századi Magyar Zenei Archívumának tudományos segédmunkatársa mutatja be.


1.kepA kötet borítójának látványterve (a terv és a tördelés Demeter Gitta munkája)

Először 1967-ben jelent meg hasonló című és felépítésű – elsősorban szintén promóciós céllal összeállított – kiadvány Czigány Gyula szerkesztésében és az Editio Musica Budapest kiadásában. A Contemporary Hungarian Composers című kiadvány hetvenkilenc szerző életrajzát és portréját, valamint műveinek jegyzékét listázza. E kiadvány később, 1970-ben, 1974-ben, illetve 1979-ben revideált és bővített formájában is megjelent, amelyek először hetvenhárom, majd nyolcvan, végül nyolcvanhat zeneszerző életművét ismertették. Szintén ezen a címen jelent meg az a – hetvennégy zeneszerzőt bemutató, Varga Bálint András által összeállított – kötet 1989-ben, amely óta mindezidáig nem jelent meg hasonló jelentőségű, reprezentatív kiadvány.

A most napvilágot látott kötet e korábbi kiadványokkal ellentétben színes és látványos külsőt kapott (a könyv borítóterve és nyomdai előkészítése Demeter Gitta munkája), s szerkesztési elveiben a Berlász Melinda szerkesztette kismonográfiák, a Hungarian Composers (a Mágus Kiadó, később a Budapest Music Center kiadásában napvilágot látott) sorozat-kiadványainak elveit veszi alapul. A kötetben szereplő szerzőket a Magyar Zeneszerzők Egyesülete választotta ki azok közül a ma élő komponisták közül, akik jelenleg is aktívan alkotnak, s megkerülhetetlen zeneéletbeli tevékenységet folytatnak.

2.kepRészlet a Hungarian Composers tartalomjegyzékéből

A kötetben szereplő adatok összegyűjtéséhez maguk a kötetben szereplő szerzők is nagyban hozzájárultak: ezzel nagy segítségt nyújtva „adatlapjaik” minél pontosabb elkészítéséhez. A kötetben a szerzők rövid életrajzának és – a terjedelmi korlátokra való tekintettel, a teljesség igénye nélkül – több esetben csupán válogatott műjegyzékük megadására volt lehetőség. Ezen túl, csaknem valamennyi szerzőről újonnan készült fénykép került a kiadványba Bacskó Levente jóvoltából.

3.kepDubrovay László életrajza és portréja a kötetben (97. o.)

A műjegyzékekben szereplő művek műfajok szerinti csoportosításban és azon belül is kronologikus rendben lettek fölsorolva. A kompozíciók apparátusát, valamint a gyakran előforduló fogalmakat és kategóriákat rövidítésjegyzék segítségével találhatjuk meg. A művek apparátusának megadása után a színpadi, oratorikus és vokális művek esetében a szövegíró, vagy koreográfus neve szerepel. Ezt követően valamennyi kiadott kompozíció megjelenési adatait és az elérhető hangfelvétel száma is fel lett tüntetve. A nyomtatásban is megjelent kottakiadások esetében például csupán a kiadó rövidített megnevezése szerepel, ugyanis ma már az interneten csaknem minden kiadó rendelkezik online kereshető felülettel, ahol a megjelent művek további kiadási adatai is megtalálhatók. A kereskedelmi forgalomban megjelent hangfelvételeket kiadójuk rövidítésével és megjelenési számuk szerint szerepelnek, mivel ezek alapján könnyen beazonosíthatók. Az internetes megosztófelületeken is elérhető privát hangfelvételek linkjeinek megadására azonban a terjedelmi korlátok miatt nem volt lehetőség. Szintén a terjedelmi kötöttségek miatt nem kerülhettek megadásra olyan, egyébként igen fontos információk, mint az egyes kompozíciók tételeinek száma, vagy a művek durátája.

4.kepLáng István műjegyzékének első oldala (219. o.)

Az angol nyelvű kiadvány elkészítésének talán legnagyobb kihívása a magyar nyelvű címek angol nyelvre való átültetése volt. A legtöbb esetben, és főleg a költői jellegű címadásoknál mind a magyar, mind pedig angol nyelvű formája megjelenik a fölsorolásban, míg például az eredetileg német, francia, olasz, vagy latin címmel ellátott művek nincsenek lefordítva.

A szerzők adatlapjának végén hivatalos internetes elérhetőségeik is megtalálhatók (Homepage, You Tube-Channel, Sound Cloud), s külön rövidítés („comp. hp.”, vagyis lásd a zeneszerző honlapján) jelzi azt, ha egyes szerzők saját honlapjukon adták közre nem publikus hangfelvételeiket és műveik már kiadott, vagy saját szerkesztésű kottáját. Ezen információk, vagyis az online elérhetőségek megadása természetesen az online felületen elérhető változatban tekinthetők majd a leghasznosabbnak. A jelen kötetben megjelent információhalmaz remélhetőleg a létrehozni kívánt, és folyamatosan – nem csupán az adatok, de a szerzők számának tekintetében is – bővülő online adatbázis révén jó szolgálatot tesz majd a mai magyar zeneszerzés minél szélesebb körű megismertetésében.

Laskai Anna


Adatok: Anna Laskai (ed.), Hungarian Composers (Budapest: Hungarian Composers’ Union, 2022). ISBN 928-615-01-3406-2


Irodalomjegyzék:

  • A Magyar Zeneszerzők Egyesületének honlapja: http://hungaropus.hu/
  • Czigány Gyula (szerk.), Contemporary Hungarian Composers (Budapest: Editio Musica Budapest, 1967).
  • –––––––––––––– (szerk.), Contemporary Hungarian Composers (Budapest: Editio Musica Budapest, 1970).
  • ––––––––––––––– (szerk.), Contemporary Hungarian Composers (Budapest: Editio Musica Budapest, 1974).
  • ––––––––––––––– (szerk.), Contemporary Hungarian Composers (Budapest: Editio Musica Budapest, 1979).
  • Berlász Melinda (szerk. és sorozatszerk.), Magyar zeneszerzők/Hungarian Composers, vol. no. 1–39 (Budapest: Mágus Kiadó, 1998–2012; Budapest Music Center, 2014–2017).
  • Varga Bálint András (szerk.), Contemporary Hungarian Composers (Budapest: Editio Musica Budapest, 1989).

laskai anna fotoLaskai Anna (1992) 2017-ben végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakát, ezt követően a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója; készülő disszertációjának témája: „Dohnányi Ernő és a Filharmóniai Társaság Zenekara a nemzetközi koncertéletben (1925–1942)”.

Jelenleg a Zenetudományi Intézet tudományos segédmunkatársa és az itt letétbe helyezett Budapesti Filharmóniai Társaság irattári gyűjteményének kurátora. Kutatásainak középpontjában Dohnányi Ernő életműve és a Filharmóniai Társaság Zenekarának története áll.

A 2016/2017-es tanévben Köztársasági ösztöndíjban részesült, majd 2018 és 2020 között két alkalommal nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. Jelenleg, a 2022-es évben Kodály Zoltán Zenei Alkotói ösztöndíjban részesül. Több tanulmány és kötet szerzője, valamint szerkesztője. Magyar és angol nyelven kismonográfiát jelentetett meg Dávid Gyuláról a Magyar Zeneszerzők sorozatban.

Kiemelt publikációk:

  • Dávid Gyula (Magyar Zeneszerzők 39.), (Budapest: BMC, 2016). Angol nyelven: Gyula Dávid (Hungarian Composers 39.), Berlász Melinda (szerk.), Pokoly Judit (ford.). (Budapest: BMC, 2018).
  • „Dohnányi’s Orchestrations of Schubert’s Fantasy in F minor and the Moments musicaux Piano Circle”, in Bozó Péter (szerk.), Laskai Anna (segédszerk.), Studia Musicologica LXI/3–4 (2021), 293–321.
  • Laskai Anna–Ozsvárt Viktória (szerk.), Dohnányi-tanulmányok 2021 (Budapest: BTK Zenetudományi Intézet, 2021).