IMG 20171115 1001282017. november 15–16. között Londonban rendezték a „The Commercial UAV Show” elnevezésű UAV eszközöket felvonultató kiállítás. A rendezvény helyszínéül az ExCel London nemzetközi hírű kiállító központja szolgált. A kiállításon több mint 100 cég és 2000 látogató vett részt.

A két nap során négy helyszínen folyamatosan előadásokat tartottak, amelyek a különböző új szoftverek mellett az UAV-k jövőjéről és használatuk szabályozásáról is szóltak. A kiállítók döntő többsége UAV eszközöket vagy hozzájuk kapcsolódó termékeket, illetve az utómunkát megkönnyítő, illetve bővítő szolgáltatásokat mutatott be.

Projektünk egy posztert állított ki az eseményen, amelyen eddigi eredményeinket mutattuk be. A poszteren szerepeltek többek közt Khar Bukh Balgas eddig ismert alaprajzai, amelyeket még a mongol régészek Kh.Perlee és Lh.Erdenebold készítettek, előbbi még a 20. században, utóbbi már napjainkban gyűjtött új ismereteink alapján. Módszerünk leírása után több képen is láthatóak az UAV légi fotóink eredményei, valamint az azokból készült fotómozaikok beleértve az ortofotó térképet, a 3D modellt és domborzati térképeket.

Poszterünk a kiállításon egyedülálló volt abban an a tekintetben, hogy egy UAV-val végzett tudományos munkát mutatott be, így több érdeklődő figyelmét is magához vonzotta beleértve egyetemi oktatókat és kutatókat is. Sokan mutattak érdeklődést a, az UAV segítségével készült légi felvételek és a régészet módszereinek összekapcsolása, és az ebben rejlő lehetőségek iránt. Többen a terepen tapasztalt technikai korlátokról és nehézségekről (töltési problémák) kérdezősködtek, másokat inkább az érdekelte, hogy az eszközhogyan birkózott meg a környezeti ártalmakkal (pl. szennyeződések). Összességében a projekt posztere nagy figyelmet keltett, és sikert aratott a szakértők és a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség részéről is.