média 025A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Médiatudományi és Médiatörténeti Kutatócsoportja és a Médiatanács Médiatudományi Intézete 2012. december 6-án második tudományos konferenciáját rendezte. Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója nyitotta meg a tanácskozást.

Bevezetőjében ismételten hangsúlyozta, hogy a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Médiatudományi és Médiatörténeti Kutatócsoportja azzal a céllal alakult meg a nyáron, hogy az országban több helyen is (főként az egyetemek kommunikáció és média szakjain) zajló médiatudományi kutatások és a médiával egyéb szempontból (pl. médiajog, -szabályozás kérdése) foglalkozó szakmai műhelyek (pl. a Médiatanács Médiatudományi Intézete) működését összefogja, az egymás közötti kapcsolatokat kiépítse.

média 014média 018média 026

Ez volt a célkitűzése az előző, november 15-én tartott konferenciának is, amely elsősorban médiatörténeti kutatásokról számolt be, és a Horthy-kor és a Kádár-kor médiaviszonyaival foglalkozott. Jelen konferencia – Médiaszabályozás a harmadik évezred kezdetén címmel – a napjainkban világszerte aktuális kérdést, a médiaszabályozást járta körül az európai médiagyakorlat és médiaviták keretébe ágyazottan, különböző intézmények (Alkotmánybíróság, Médiatudományi Intézet, Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem) médiaszakértőinek, médiajogászainak és médiakutatóinak részvételével.

Farkas Ildikó