A BTK Irodalomtudományi Intézet 2021. november 17-én 11.00 órától Digitális szövegkiadások a szemantikus web és a mesterséges intelligencia korában címmel tematikus napot szervez A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának keretében.

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, Ménesi út 11–13.  

mtu2021 logo

A Magyar Tudomány Ünnepe 2021-es Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz című programsorozatának részeként a BTK Irodalomtudományi Intézet a DigiPhil projekt eredményeit és jövőbeni terveit mutatja be.

A BTK Irodalomtudományi Intézet 2014-ben indította el a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben digitális filológiai projektjét, a DigiPhil (A magyar irodalomtudomány filológiai portálja) szolgáltatást. 2021 májusától a szolgáltatás az intézet szakmai felügyeletével és intézményi keretei között működik tovább. Ezzel egy időben, a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumhoz csatlakozva megkezdődött a projekt szakmai és technikai megújítása.

A DigiPhil elsődleges feladata kritikai kiadások adatbázissá fejlesztése: informatizálása. A konzorciumi együttműködés keretében új tevékenységi körrel bővülő szolgáltatás lehetővé teszi a feldolgozott adatok egységes, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő, szemantikus web alapú hálózatba rendezését, amely Magyarországon egyedülálló.

Az esemény programja letölthető.