Az USA-ban született 8 éves kisfiú a mongol buddhizmus új főlámája címmel jelen meg Szilágyi Zsolt, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársának cikke a Qubiten.

buddhista szerzetesek egy ulanbatori kolostorban foto peter parks afpKép: Buddhista szerzetesek egy ulánbátori kolostorban Fotó: PETER PARKS/AFP

Március elején a legnagyobb közösségi oldal mongol lapjain egy olyan hír kezdett terjedni, amelyre már nagyon sokan vártak. A dalai láma megnevezte és beiktatta a mongol buddhizmus főlámájának 10. reinkarnációját, egy kisfiút, aki egyes nyugati források szerint 8, más mongol források szerint 10 éves, és az Egyesült Államokban született. Az új főláma polgári neve hivatalosan nem ismert, de mongol médiajelentések szerint egyike egy ikerpárnak, akiket Aguidai és Achiltai Altannarnak hívnak. Apja Altannar Chinchuluun matematikaprofesszor, anyja Monkhnasan Narmandakh vállalatvezető. Beiktatása innen, Európából nézve talán nem tűnik annyira fontosnak, de az eurázsiai térség keleti felén élő buddhisták számára meghatározó esemény. Sőt, a mongoloknak még ennél is fontosabb, hiszen egy olyan történelmi pillanat érkezett el, amire, ha talán csak jelképesen is, de csaknem háromszáz éve várnak.

Ugyanakkor sajátos üzenete van annak is, hogy miközben a mongol buddhizmus meghatározó eseményéről van szó, a mongol kormányzat nem sietett kommentálni az eseményt, pedig napjainkban a buddhizmus tekinthető Mongólia államvallásának – a nemzeti identitás egyik pillére, és így alapvető szerepe van az állam önreprezentációjában is.

De ki is valójában ez a kisfiú, akinek a kilétére most fény derült? Mi az a pozíció, amit betölt, és milyen jelentőséggel bír a mongol buddhizmus tekintetében? Megnevezése és a dalai láma általi beiktatása vajon milyen geopolitikai kérdéseket vet fel? Szilágyi Zsolt ezekre a kérdésekre kereste a választ cikkében, amely itt olvasható a Qubiten.