Az MTA BTK Zenetudományi Intézet gyászolja nyugalmazott tudományos tanácsadóját, a Régi Zenetörténeti Osztály volt vezetőjét, Szendrei Jankát, a gregorián nemzetközi hírű és tekintélyű kutatóját, aki 2019. június 8-án távozott közülünk. Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében! 

Szendrei Janka

A Régi Zenetörténeti Osztály nekrológja

Szendrei Janka halálára A Régi Zenetörténeti Osztály gyászolja kedves tanárát, kollégáját, osztályvezetőjét, Szendrei Jankát. Nagyon nehéz elhinni, hogy Janka végleg elment, hiszen mintha csak tegnap lett volna, hogy láttuk az Intézet második emeleti folyosóján kendőjébe burkolózva, kicsit imbolygó léptekkel, szuszogva és meg-megállva a 202-es szoba felé haladni. Nem olyan régen még osztályértekezletet tartott, amelyen mind kicsit feszengve ültünk, hogy a szemüveg fölött szúrósan ránk szegeződő szempár tekintetének, majd a „most ti jöttök, Nyulaim” felszólításnak engedelmeskedve sorban beszámoljunk aktuális kutatásainkról, buzdítást-bátorítást remélve, és rendszerint kapva is a folytatáshoz.

Hogyan is jellemezhetném azt a rendkívül komplex mester-tanítvány viszonyt, mely Jankához fűzött minket? A kapcsolat valóban komplex volt, és cseppet sem szokványos. Janka nem volt tanár a szó hagyományos újkori iskolai értelmében. Sokkal inkább volt céhmester, aki a műhelyébe fölvett tanoncokat maga mellé véve járta be velük a szakma egy-egy részterületét, tette meg velük együtt, olykor fáradsággal és kínlódva azokat az apró lépéseket, amelyek a Tudás megszerzését jelentették. Azét a Tudásét, amely az út elején állók előtt misztikus csodaként magasodott, s csak a megfelelő állomások végigjárása után öltött plasztikus, egységekre bontható alakot. Ha az alapszintű tárgyi tudás szempontját helyezem előtérbe, elsorolhatom, hogy a Szendrei-műhelyben középkori zenei paleográfiát, forrásismeretet, gregorián dallamtipológiát tanultunk, ami persze mind nagyon fontos. Sokkal fontosabb, mert messzebbre vezet, s az ember személyiségébe vésődve hat azonban a tanulás második, absztraktabb szintje, amely az alapszint eszközével a kutatói igényességre neveli rá a tanítványt. Ezen a szinten figyelmet és érzékenységet, fegyelmezett gondolkodást, lényeglátást és kutatói következetességet tanultunk Szendrei Jankától.

Kedves Janka! Köszönjük Neked, hogy nemcsak a gregoriánkutatás, de az emberré válás tanulóösvényén is végigvezetettél minket, hogy nagyszabású tanítási koncepciók helyett a lépésről lépésre megszerzett tudás és a mindennapos megcsinálás örömének megosztásával nyűgöztél le bennünket. Bár nem vagy már köztünk, jelenlétedet még sokáig naponta érezni fogjuk: kéziratos jegyzeteidben éppúgy, mint a mikrofilmes dobozokban; s akkor is, amikor írásaidat-könyveidet olvasva megpróbáljuk a benne foglaltakat újraértelmezni és továbbgondolni.

Czagány Zsuzsa