Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint kezelő szerv (továbbiakban: NKFI Hivatal vagy Kezelő szerv) útján a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (a továbbiakban: NKFI Alap) ismételten meghirdetett Felhívás célja, hogy az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria (kiegészítve Hollandiával) egyetemein tanuló tehetséges, magyar állampolgársággal rendelkező diákok nyári gyakorlat keretében bekapcsolódjanak a hazánkban működő vállalkozások, elismert felsőoktatási és kutatóintézeti kutatócsoportok kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységébe, ezáltal a gyakornokok alkalmazhatják megszerzett tudásukat, megismerhetik a vállalatok, illetve az egyes kutatócsoportok működését és ötleteikkel hozzájárulhatnak a vállalat, illetve kutatócsoport sikeréhez, továbbá betekintést nyerhetnek a hazai munkaerőpiac által kínált lehetőségekbe. 

A jövőbeni kutatás-fejlesztési projektekhez szükséges emberi erőforrás, kutató-fejlesztői utánpótlás biztosítása érdekében a sikeres projektek eredményeként:

a gyakornokok munkatapasztalatot szereznek és hazai kapcsolatokat építenek;

a gyakornokot fogadó intézmények hasznosítják a gyakornokok tudását és ötleteiket, valamint potenciális munkaerőt próbálhatnak ki.

A pályázat benyújtása

A támogatási kérelmet a fogadó intézmény nyújtja be.

A támogatási kérelmet a www.palyazat.gov.hu oldalon keresztül elérhető Pályázati e-ügyintézés (továbbiakban EPTK) felületen történő bejelentkezést követően, on-line pályázati kitöltő programmal kell elkészíteni. A kitöltő programban véglegesített támogatási kérelemhez az Útmutatóban leírt módon csatolni kell a kérelem elektronikus benyújtását hitelesítő, cégszerűen aláírt nyilatkozatot is.
A támogatási kérelmek (elektronikus) benyújtása a kitöltő program élesítésétől 2021. április 12-én 16:00-ig lehetséges.

A pályázók köre

Jelen Felhívásra fogadó intézményként támogatási kérelmet nyújthatnak be a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező Jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások, nonprofit gazdasági társaságok (GFO kód: 113, 114, 141, 572, 573), amelyek legalább 1 lezárt, jóváhagyott, teljes (365 nap) üzleti évvel rendelkeznek, kettős könyvvitelt vezetnek és nem tartoznak a KATA hatálya alá.

Nonprofit és egyéb nem nyereségérdekelt szervezetek (GFO kód: 552, 562, 599) közül az államilag elismert egyházi vagy magán felsőoktatási intézmények.

Költségvetési- és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek (GFO kód: 311, 312, 322, 341, 342, 381, 382), amelyek a 651/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 83. pontja szerint kutató-tudásközvetítő szervezetnek minősülnek.

A támogatást igénylőkkel szemben támasztott további feltételek a Felhívás 3. és a mellékletét képező Általános Pályázati Útmutató 6.2. pontjában találhatóak.

Jelen Felhívás keretében támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában nincs lehetőség.

A támogatható célkitűzések köre

2021-ben benyújtott támogatási kérelmekre vonatkozóan:

Kutatás-fejlesztéshez szükséges emberi erőforrás biztosítása, kutató-fejlesztői utánpótlás és képzés, tehetséggondozás. Az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában tanuló magyar állampolgársággal rendelkező BSc, BA, MSc, MA (beleértve az osztatlan) képzésben tanuló hallgató vagy PhD hallgató magyarországi nyári gyakorlat keretében történő foglalkoztatása.

A keretösszeg és az igényelhető támogatás mértéke

2021-ben benyújtott támogatási kérelmekre vonatkozóan:

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 50 millió forint. A támogatás mértéke 100%. Támogatási kérelmenként és gyakornokonként az igényelt vissza nem térítendő támogatás összege maximum 1.500.000,- Ft (500.000,- Ft/hónap). Minden egyes gyakornok esetén külön támogatási kérelem benyújtása szükséges. Ugyanazon gyakornok foglalkoztatására egyidejűleg csak egy támogatási kérelem nyújtható be, és ugyanazon gyakornok foglalkoztatása csak egyszer részesíthető támogatásban. Amennyiben a foglalkoztatás időtartama nem egész hónap, úgy az 500.000-, Ft egységköltség arányosan számítandó.

A pályázati felhívás itt található.