Idén ünnepli hetvenedik születésnapját Somorjai Ádám bencés szerzetes, pap, egyháztörténész, számos könyv szerzője. Ebből az alkalomból jelent meg az Ecclesiae et historiae servus infatigabilis (Az Egyház és történelem fáradhatatlan szolgája) című tanulmánykötet. A kötet bemutatójára október 13-án délután került sor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán – írja  a Magyar Kurír. A művet két történész mutatta be: Balogh Margit, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója és Fejérdy András, a BTK Történettudományi Intézet igazgatóhelyettese, tudományos főmunkatársa. (A könyvben közösen jegyzik Az Orlemanski-akció, avagy egy amerikai pap különös útja a Szovjetunióban című tanulmányt.)


fejerdyandras magyarkurir10Fejérdy András. Fotó: Lambert Attila

Az első és utolsó blokkról Fejérdy András beszélt. A kötet első nagyobb tematikus részének címe: Egyháztörténet – Művelődéstörténet, amely tizenkét tanulmányt tartalmaz. A kötet utolsó blokkjának címe: Roma est Patria Omnium. Ebben az esszék közös vonása, hogy római levéltári kutatásokhoz, Rómához általában, vagy Rómában élt papokhoz, személyekhez kapcsolódnak. Könyvismertetésében Fejérdy András idézett Barna Gábor kötetben szereplő tanulmányából: „Az ünnep az idő egészéből kiemelt rendkívüli idő. Az ember valamilyen okból ünnepel. Azaz megemlékezik valamiről, vagy remél valamit. Kezdet és vég, elmúlás és születés, élet és halál ad okot az ünneplésre.” A történész hozzáfűzte: „Emlékszünk az elmúlt hetven év gazdag gyümölcseire, és reméljük egyúttal, hogy ez a gazdag életút még hosszasan folytatódni fog. Isten éltessen, Ádám atya!”

baloghmargit magyarkurir10Balogh Margit. Fotó: Lambert Attila

Balogh Margit az Egyház – Hatalom – Üldözés című blokkról beszélt. Ez kronológiailag Trianontól, vagyis 1920-tól kezdődik, majd foglalkozik az 1944–45-ben sűrűsödő eseményekkel. A tíz tanulmány többsége a létező szocializmus időszakában az egyházpolitikai eseményekhez, személyekhez – kiemelten Mindszenty József hercegprímáshoz – köthető elemzéseket foglal magában. A történész kiemelte, hogy „Somorjai Ádám teljes alkotóerejében érte el ezt a szép életkort, hatalmas munkakedv buzog benne jelen pillanatban is, rendkívül inspiratív személyiséget köszönthetünk”. Előadásának végén Balogh Margit kifejtette: ha egy szóval kellene jellemezni Somorjai Ádám szolgálatát, akkor azt mondaná rá: az adakozó. Elmesélt egy történetet is ezzel kapcsolatban, amely a murgai templom felújítási munkálataira szánt adományáról szólt. Zárógondolatként felidézte, az ünnepelt egyszer megfejtette, hogy miért Árpád Ádám a keresztneve. Az Árpád valahol a magyarok kezdete, az Ádám pedig az emberiségé. Így magyarként egyszerre kell neki az egész emberiségre figyelemmel lennie. „Én most azt kívánom, hogy még nagyon sokáig kísérje figyelemmel, ha nem is az egész emberiséget, de minket, barátait, kollégáit, az egész bencés közösséget és mindenkit, akit szeret és tisztel, de még az ellenségeit is” – mondta végül Balogh Margit.

Bodnár Dániel teljes beszámolója a Magyar Kurír honlapján itt olvasható.

Kiemelt kép: Lambert Attila