A New York állambeli Sleepy Hollow-ban, a Rockefeller Alapítvány levéltárában az 1956-os magyar menekültek segélyezését kutatva lett Scheibner Tamás, intézetünk tudományos főmunkatársa figyelmes egy Charles Taylor nevezetű figurára, akiről az is kiderült, hogy filozófus hallgató. Gyanakodni kezdett, de az interneten semmi nyomát nem találta, ami arra utalt volna, hogy a világhírű filozófusról volna szó.

Egy e-mailváltás nyomán azonban kiderült: valóban ő segített a magyaroknak 1956-ban, és örömmel fogadta az interjú ötletét, mondván, hogy leélt egy hosszú életet anélkül, hogy erről bárki érdemben kérdezte volna, holott fontos tapasztalat volt számára.

Közbejött a koronavírus, így végül csak 2022-ben kerülhetett sor a beszélgetésre, online. Scheibner Bloomingtonból, az Indiana Egyetemről, Taylor pedig montreali házából csatlakozott be. A beszélgetés némiképp bővebb angol nyelvű változata a kanadai alapítású Hungarian Studies Review-ban fog megjelenni.

A beszélgetésből készült „Az 1956-os menekültválság megnyitott számomra egy új világot” Interjú Charles Taylor filozófussal című cikk a Mércén pedig itt olvasható.