Katona Csaba, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa  a Katolikus Rádió Hungarikumokról szóló, 2022. július 23-i adásában a fröccs történetét elevenítette fel.

Ennek a különleges italfajtának, a legalább 50-féle variációja - a bor és a szikvíz arányának és mennyiségének változtatásával - a magyar gasztronómia szerves része. Így nem csoda hogy írodalma és történelme is van. Erről a világról mesél a műsorban Katona Csaba történész. De napjainkban is születnek újabb és újabb bor-szikvízpárosítások. A fröccsnek Magyarország az őshazája, és a mai napig fellegvára, mivel magyarországi borászatok és szikvízkészítő mesterek közös erővel szolgálják ki az egyre növekvő fogyasztói igényeket. A fröccs ma már divatos ital és nincs olyan magára valamit is adó vendéglátós, aki ne tudna szolgálni vendégeinek igazi szódavízzel készült fröccsel.

Az adás itt hallgatható meg.