+36 1 224 6700   

Eseménynaptár

Az őskori Európa átalakulása a Kr. e. 3. évezredben — Nemzetközi konferencia Budapesten a korszak legújabb kutatási eredményeiről
Kezdés: 2024. április 24., Szerda
Zárás: 2024. április 27., Szombat

Ismertető

2024. április 24–27. között Budapesten kerül megrendezésre a The Transformation of Europe in the Third Millennium BC című konferencia. A találkozó célja, hogy összegezze az elmúlt évek ugrásszerűen megnövekedett mennyiségű és minőségű, tudományterületeken átívelő ismereteit a régészet, az antropológia, a genetika/genomika, a nyelvészet és más biológiai és környezeti tudományágak közötti inspiráló párbeszédben. A korszak kutatásának nemzetközileg elismert meghívott előadói és a poszterszekció segítségével átfogó bepillantást nyerhetünk az őskori Európa átalakulásában nagy változást hozó Kr. e. 3. évezred történetébe.

A The Transformation of Europe in the Third Millennium BC című konferencia érdekessége, hogy a közös cím alatt két találkozó húzódik, melyet Európa két különböző részén és két különböző naptári évben (2023 és 2024) szerveznek. Az első találkozó 2023 októberében az olaszországi Riva del Gardában volt. A második találkozóra 2024. április 24-27. között Budapesten, a HUN-REN BTK Régészeti Intézetben kerül sor. Az első találkozó fókusza Európa nyugati területeinek áttekintése volt, míg a budapesti találkozón a kontinens keleti, középső és északi részének Kr. e. 3. évezredbeli történetét mutatják be, különös tekintettel a Jamnaja (Yamnaya), a gömbamfóra (Globular Amphora) és a zsinórdíszes (Corded Ware) kultúrákra a Kaukázus, a kelet-európai sztyeppevidék, valamint a Duna-völgy, a Kárpát-medence, a Lengyel-alföld, Skandinávia közötti térségben.

Az előadásokat a HUN-REN BTK  YouTube csatornáján élőben közvetítjük: www.youtube.com/@hunrenbolcseszettudomany

A konferencia teljes programja és absztrakt kötete is elérhető a konferencia honlapján:

www.transformeurope2budapest2024.com

Regisztráció: 2024. március 28-ig

Poszter jelentkezés: 2024. április 5-ig

A konferencia időpontja: 2024. április 24–27.

2024 02 12 budapest conference kep

Helyszín