A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete az Árpád-ház Program keretében végzett kutatásai során lehetőséget teremtett Engel Pál 2001-ben a Térinfo Bt. fejlesztésével CD-ROM-on megjelentetett középkori településtörténeti adatbázisának korszerűsítésére, nyilvános és ingyenes internetes elérhetőségére egy futtatóprogram letöltésével. A szoftver használati útmutatója itt olvasható.


terkep cimlapENGEL Pál: Magyarország a középkor végén. Digitális térkép és adatbázis a középkori Magyar Királyság településeiről.
Hungary in the Late Middle Ages. Digital vector map and attaching database about the settlements and landowners of medieval Hungary.
Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Budapest, 2020.

Az adatbázis eredetileg az OTKA és az Akadémiai Kutatási Pályázatok támogatásával az MTA Történettudományi Intézetében készült 1993–2001 között. Az elmúlt két évtized számítástechnikai fejlődése elengedhetetlenné tette, hogy megújuljon a program futtatását biztosító térinformatikai környezet. A korszerű keretprogramot és az adatbázis továbbfejlesztését az első kiadáshoz hasonlóan a Térinfo Bt. végezte. A megújult adatbázis – változtatás nélkül megőrizve annak eredeti tartalmát – az alábbi fejlesztéseket tartalmazza:

  • Új tartalom, hogy az OpenStreetMap beépült, így automatikusan megnyílik az adatbázisban.
  • Új elem, hogy az SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) domborzati modell is bekerült.
  • Új térképként megjeleníthetők az egyes korok közötti birtokos változások.
  • Az adatbázis geometriailag pontosításra került.
  • Az adatbázist futtató térinformatikai környezet teljesen megújult.

Az adatbázis a Magyar Királyság részletes térképét mutatja be a középkor végén, azaz az 1500-as évek körüli évtizedekben. Megtalálható rajta minden olyan település (város, mezőváros, falu, puszta, vár, kolostor – több mint 23 000), amely akkor létezett, és amelynek fekvése legalább hozzávetőlegesen megállapítható volt. A fontosabb vizeken és a megyehatárokon kívül feltünteti a jelentősebb királyi, egyházi és világi földbirtokok határait is (az 1498. évi állapot szerint). A térképhez leíró adatbázis kapcsolódik, amely a megjelölt településekre vonatkozó legfontosabb adatokat tartalmazza.

A projektben résztvevő intézmények és munkatársak:

Térinformatikai és Környezetvédelmi Tervező, Tanácsadó Bt.

Kollányi László ügyvezető

Kollányi Péter szoftverfejlesztő

Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Égető Attila web- és adatbázisfejlesztő informatikus

 

A fejlesztés az Árpád-ház Program támogatásával valósult meg:

arpadhazlogo

 

e-ÁRPÁD (A Kárpát-medence Árpád-kori internetes adatbázisa) és 
a középkori Magyarország digitális atlasza (Árpád-ház Program III.2.)

Projektvezető: Szentpéteri József (BTK Történettudományi Intézet)